Михайло Петрович Дідик

mp didyk_

(20.11.1963 р.) Випускник Лінника Л.Р. Навчався у Київській консерваторії (нині Національна музична академія імені Петра Чайковського) в класі чудового оперного співака, народного артиста України Володимира Тимохіна.

Закінчивши 1991 р. консерваторію, Михайло ще два роки навчався в цільовій аспірантурі при консерваторії, а потім стажувався в Паризькій опері Бастилія у професора Анни-Марії Бонді. Так шліфувався Михайлів голос - лірико-драматичний тенор.

Дебют співака на сцені Національної опери України відбувся 25 травня 1994 р. Михайло Дідик співав Альфреда в опері Джузеппе Верді "Травіата" разом із примадонною української сцени Євгенією Мірошніченко. Це був бенефіс співачки. У перспе ктивному молодому співакові вона бачила надію свого театру завдяки його величезному потенціалу й енергії, чудовому голосу, величезному акторському таланту. Рік по тому співак дебютував у прем'єрі "Мадам Баттерфляй" Джакомо Пуччіні, виконавши партію легковажного красеня-офіцера Пінкертона і знову продемонструвавши високий вокальний і акторський рівень.

1998 р. Дідик постав перед публікою в ролі розпусного і підступного Герцога Мантуанського у відновленому "Ріголетто" Джузеппе Верді. Завдяки його блискучим вокальним і акторським даним образ вийшов насиченим і правдивим. Як вже зазначалося, саме за цю роль Михайло Петрович став Шевченківським лауреатом.

У партії Рудольфа в прем'єрі "Богеми" Пуччіні його блискуча акторська робота стала найвищим виконавським досягненням спектаклю. Він був ніби створений для ролі юного, щирого, ніжного і жагучого поета. Того ж 1998-го Михайло співав Ленського в "Євгенії Онєгіні" Петра Чайковського, представивши власну інтерпретацію цієї поетичної та ліричної партії. У ній поєдналася романтична мрійність і сум юного поета з молодецьким запалом і пристрастю.

До кожної партії Михайло підходить ретельно підготовленим, відмовляється від штампів, знаходячи нові вокальні фарби. Показує не тільки високу техніку виконання, а й неабиякі акторські можливості, синтезуючи спів і драматичну гру. У Дідика великий вокальний репертуар. Причому всі арії він виконує мовою оригіналу. Серед улюблених композиторів - Петро Чайковський, Джакомо Пуччіні, Джузеппе Верді, Шарль Гуно, Жюль Еміль Фредерік Массне.

1996 р. Михайло Дідик став заслуженим артистом України, а ще через три роки - народним артистом України. Незабаром його ім'я засяяло на афішах багатьох найкращих театрів світу. Михайло гастролював у Франції, Швейцарії, Канаді, Німеччині й інших країнах. Співав на сценах Фінської національної опери (Гельсінкі), Большого та Маріїнського театрів (Москва і Санкт-Петербург), Нової ізраїльської опери (Тель-Авів), Нью-Йорк Сіті опера (США).