Петро Анатолійович Ладиженський

pa ladyzhenskyВідомий сучасний український композитор, член Спілки композиторів України. Народився 10 листопада 1947 року у м. Кам’янець-Подільський. Початкову освіту здобув у Кам’янець-Подільській музичній школі. Надалі навчання продовжилось у стінах Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби. Після закінчення училища майбутній композитор вступає до Київської консерваторії, де навчається на композиторському факультеті у відомого українського композитора Миколи Дремлюги. Ще в роки навчання П. Ладиженський створює кантату для соліста, хору і симфонічного оркестру „Нам посміхається сонце” (на слова П. Сингаївського, 1971), Буковинський квартет (1971), Рапсодію для кларнета і фортепіано (1970), вокальний цикл „Ладья света” (сл. Л. Вахніної, 1970), твори для фортепіано.

З 1972 року П. Ладиженський працював викладачем у Криворізькому музичному училищі. Цей період творчості був дуже насиченим не лише у викладацькому, але й композиторському плані. Саме тоді П. Ладиженський пише багато творів у різних жанрах. Серед них: балет „Вій” (по М. Гоголю, 1972); Симфонія (1972), увертюра „Подвиг” (1975), та безліч творів для духових ансамблів, фортепіано, вокальна музика, музика до драматичних спектаклів.

У 1987 році Петро Ладиженський переїжджає в Новосибірськ, де також викладає у музичному училищі до 1995 року. З 1996 року композитор живе і працює у Санкт-Петербурзі.

Петро Ладиженський створює твори в багатьох жанрах: балети – „Місяць зростає на небосхилах”, „Віні Пух і все-все-все”, опери – „Без провини винувата”, „Липа вікова”, камерну, симфонічну, фортепіанну, хорову, а також вокальну музику. Відомою стає його збірка пісень для дітей – „Рудий кіт”. Пісеньки і хори для дітей, представлені в збірці „Рудий кіт” – прекрасний матеріал як для концертних виступів, так і для педагогічної роботи на уроках сольфеджіо.

Великий інтерес представляє „Програма з музичної композиції” і тематичні розробки уроків для музичних шкіл і училищ Петра Ладиженського. Головними завданнями цього курсу є самовдосконалення і залучення учня до найбільших досягнень світової філософської думки, виховання людини, здатної надалі принести велику користь суспільству. Крім того композитор видав декілька чудових підручників, серед яких збірки музичних диктантів для музичних училищ та консерваторій.

В Хмельницькому музичному училищі збережено рукопис одного з творів П. Ладиженського – 24 прелюдії для флейти соло.