ІІІ РЕГІОНАЛЬНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «Й.С. БАХ – МУЗИКА ЄДИНОГО ЖИТТЯ»

IMG 9230(до 330-річчя від дня народження композитора)У програмі святкування ювілею всесвітньо відомого і шанованого людством композитора й унікальної особистості Й.С. Баха в ХМУ 06.04–08.04.2015 відбувся концерт, Бахівські читання та майстер-клас «Пасхальна українська писанка»

Заходи було ініційовано Головою Хмельницького філіалу Бахівського товариства, кандидатом мистецтвознавства Варавкіною-Тарасовою Н.П. за підтримки відділу «Теорія музики» та викладачів різних спеціалізацій.

Концерт втілився як звукопис Портрета Й.С. Баха (з добрим обличчям і мудрими очима),  одухотворений виконанням музики за участю викладачів та студентів усіх відділів училища. Намальований натхненням Портрет ніби обрмився коштовною рамою високохудожнього співу хорового колективу «Молодість» під керівництвом Н.С. Бородавко і прем’єрного виступу камерного оркестру ХМУ під керівництвом О.Г. Цмур. Висловлюємо подяку завідувачу відділу «Фортепіано» В.А.Разумовій за організаційну роботу у підготовці концерту, ведучій концерту В.Г. Репецькій та настроювачу О.О. Горбовцову.

IMG 9224У Бахівських читаннях взяв участь кандидат мистецтвознавства, доцент Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Володимир  Михайлович Синицин, який втретє на наших конференціях розкриває неосяжний світ Й.С. Баха своєю глибокою доповіддю  і чудовою грою на роялі. В.М. Синицин працював у Німеччині за рукописами композитора і передав нам дивну атмосферу бахівського творіння.

До збірки тез конференції увійшла доповідь «Залишатися людиною: незраджений світ переконань професора М.М. Бережкова» доктора історичних наук, професора О.А. Коляструк (м. Вінниця). Доречі, Ольга Анатоліївна відкривала нашу Першу Бахівську конференцію в 2001 році,  в 2002-му участь у конференції брала її студентку, презентуючи доповідь з темою «Г. Сковорода і Й.С. Бах».

IMG 9309Рідкісними знахідками «Поліфонічного синтезу в легендах і піснях Хмельниччини» поділилася викладач Л.П. Хлистун із фольклорним гуртом «Ягілка» та викладач О.С. Гут у дослідженні «Феномен Генріха Ігнаца фон Бібера» (в програмі концерту у виконанні доповідача прозвучала «Пасакалія» маловідомого композитора – попередника Й.С. Баха).

Цікавий майстер-клас з виготовлення української пасхальної писанки  провела художниця Жанна Миколаївна Дацюк. Присутні захоплювалися духовною красою уроку і тією ніжністю, з якою передавалося давнє українське мистецтво. Усі присутні висловили бажання очікувати наступних Пасхальних свят, до яких так любив готуватися Й.С. Бах зі своєю сім’єю та учнями…

Таким чином, відбулася І частина нашого святкування, ІІ частину заплановано на середину травня.

 Н.П.Варавкіна – Тарасова,

кандидат мистецтвознавства