Спілкування мовою музики

Майстер-клас випускника Хмельницького музичного училища ім.В.І.Заремби, заслуженого артиста України,

«Я вважаю, що людина, яка хоча б раз торкнулась музики, відчула, що вона може проливатись крізь пальці з будь- якого інструменту, ніколи не вчинить злочину. Це не просто гарні слова – музика очищує. Як це відбувається? Не знаю, можливо, ті вібрації, які змушують працювати закриті сфери... Для публіки на концертах музика з`являється, як диво. А для виконавця (для мене) на сцені чудес дуже мало, це все ж таки праця, хвилювання. Набагато більше чудес відбувається при підготовці програми, при знайомстві з новим твором, коли музика починає народжуватись. І от тоді – це диво. У цьому випадку музиканти, безумовно, щасливі люди.

Професіналізм не повинен перекривати головного – відчуття музики та отримання задоволення. Задоволення не від конкретних пасажів, а від явища музики як дива! Виконавство – це неймовірно цікавий процес, пов`язаний з різним інтерпретуванням музики». Ю. Кот

Зустріч студентів зі зрілими майстрами-музикантами – це завжди яскрава подія, яка дає натхення та неабиякі знання для подальшого розвитку молодих виконавців. Нещодавно колектив нашого училища мав велику честь та приємність зустрічати видатного музиканта Юрія Кота. Маестро люб`язно погодився провести майстер-класи зі студентами, дати інтерв`ю місцевому телеканалу та найцінніше – виступити у Хмельницькій обласній філармонії з концертом-лекцією.

Кот Юрій Миколайович (нар. у 1966 р.) – заслужений артист України, професор НМАУ ім. П. Чайковського. У 1977- 1984 рр. навчався у КССМШ ім. М. В. Лисенка (клас Н. М. Найдич та Л. А. Вайнтрауба). З гордістю зазначимо, що Юрій Кот протягом року навчався у класі видатного педагога Антонова А. В. і є випускником нашого музичного училища! Закінчив з відзнакою Київську державну консерваторію ім. П. І. Чайковського (1991 р.) та асистентуру-стажування (клас з. а. України, проф. В. О. Козлова, 1993 р.). Лауреат Національного конкурсу піаністів ім. М. Лисенка (м. Київ, 1988 р.), дипломант Всесоюзного конкурсу піаністів ім. С. Рахманінова (м. Москва, 1990 р.); лауреат Першого Міжнародного конкурсу піаністів ім. С. Прокоф'єва (м. Санкт-Петербург, 1992 р.). У складі фортепіанного дуету з дружиною Іриною Алексійчук (також випускницею нашого училища) – лауреат Першого міжнародного конкурсу виконавців камерної музики "Золота осінь" (м. Хмельницький, 1993р.); переможець 45-го Міжнародного конкурсу фортепіанних дуетів ARD (м. Мюнхен, 1996р.); лауреат VI Міжнародного конкурсу фортепіанних дуетів Murray Dranoff (м. Майамі, 1997р.). Багато гастролює як соліст в Україні, Росії, Казахстані, Естонії, Азербайджані, Югославії, Польщі, Словаччині, Японії, Німеччині, Італії, Іспанії, Португалії та США з концертними програмами з творів композиторів різних епох та музичних напрямків. Виступав з багатьма симфонічними оркестрами України, Росії, Японії, Німеччини та США. Юрій Кот здійснює численні записи на телебаченні та радіо України, Росії, Югославії, Німеччини та США. Член Українського Рахманіновського товариства та Української асоціації піаністів – лауреатів міжнародних конкурсів. З 1995 р. – викладач кафедри спеціального фортепіано Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського. З того часу двічі на рік проводить майстер-класи виконавської майстерності в Сербії; у 2000 – 2002 рр. проводив майстер-класи в Японії (мм. Токіо, Кіото, Мацуяма, Хіросіма). Підготував 20 випускників, серед яких лауреати міжнародних конкурсів: С. Коміренко, Н. Чепуренко, М. Прилипко, А. Улаєва, О. Місьо та ін. Нагороджений премією ім. Л. Ревуцького, преміями Міністерства культури та мистецтв України, Національної Спілки композиторів України та Національної Всеукраїнської музичної Спілки за концертну діяльність та виконання сучасної музики. Озвучив партію фортепіано у музиці до фільму «Той, хто пройшов через вогонь» (композитор Володимир Гронський) .

kot 1kot 2

Вкотре нам довелось переконатись у тому, що вищий рівень розвитку Особистості, чим більше має Майстер знань та умінь, тим більше щирості у його спілкуванні з іншими, тим простіше він намагається пояснити найскладніші поняття, щиро поділитись своїми знаннями, виплекати любов до справи цілого життя – Музики. На запрошення завідувача відділу «Фортепіано» Разумової В.А., з властивою Ю. Коту інтелігентністю та високим рівнем майстерності, музикант провів декілька надзвичайно цінних уроків. Пощастило мовою музики поспілкуватись з Маестро студентам Людмилі Романюк, Софії Буштрук, Ользі Ткачук та Олександрі Черешневій. Незважаючи на велику кількість завдань, поставлених Ю. Котом, очевидними були оптимізм та віра у реальність їх виконання, тому для молодих піаністів була створена комфортна атмосфера для реалізації нових музичних знань. Справжнім відкриттям для музикантів міста став концерт-лекція Юрія Кота у філармонії. Протягом вечора музикант виконав 4 перші сонати Людвіга ван Бетховена і дав анотації до інтерпретації цих творів. Без перебільшення констатуємо факт, що всім відомі Сонати цього вечора прозвучали зовсім по-новому, до слухача «промовляла» кожна інтонація, кожна нота. Сподіваємось, що зустрічі з Юрієм Котом і далі залишатимуться доброю традицією для нашого училища. Анна Панкова, викладач відділу «Фортепіано»