симфонічний оркестр

symfonichny orkestr

Симфонічний оркестр

Хмельницького музичного коледжу ім. В.І.Заремби

(художній керівник та диригент –

заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов)

Симфонічний оркестр Хмельницького музичного коледжу ім. В.І.Заремби веде історію від 1959 р. з моменту заснування навчального закладу. З того часу цей колектив став фундаментом набуття студентами практики професійного оркестрового виконавств,  є важливим навчальним колективом, в якому навчаються оркестровому музикуванню студенти двох виконавських відділів – струнного та духового.

БезымянныйПідгрунтя колективу склав відомий в області унісон скрипалів, в роботі якого брали участь студенти училища, викладачі, педагоги ДМШ міста та області – випускники відділу «Оркестрові струнні інструменти». З 1962 року керував колективом Ітін О.Р.  – яскрава творча особистість, педагог, який підтримував творчі зв’язки з Ю.Реєнтовичем, керівником ансамблю Большого театру СССР, а також тісно співпрацював з такими відомими музикантами як  К.Стеценко (батько), Б.Которович. 

55 років училищуСтудентський симфонічний оркестр має славну історію. Він був учасником усіх концертів міста та області, виступав у концертних залах обласної філармонії, обласного музично-драматичного театру, будинку культури, будинку офіцерів, на відкритих майданчиках, святкових зібраннях та урочистостях, був дійовим учасником у справі популяризації класичного мистецтва. Двічі колектив оркестру та унісон скрипалів брали участь у творчих звітах Хмельницької області, які проходили у Палаці «Україна» м.Києва. Симфонічний оркестр виступав в якості самостійної концертної одиниці та акомпанував усім  творчим колективам області.

вічний вогоньВ якості солістів з оркестром мали виступи В.Коробов (П.Чайковський, Концерт для скрипки з оркестром, ч. ІІ), В.Разумова та Е.Левіатова (К.Сен-Санс, «Карнавал тварин»), а також О.Полянський, В.Гаврилюк, Т.Радецька, Л.Кравченко та ін.У 1974 році симфонічний оркестр, хор училища та зведений дитячий хор вихованців міста виконали «Реквієм» Д.Кабалевського на слова Р.Рождественського, приурочений до відкриття меморіального комплексу на честь воїнів – визволителів «Вічний вогонь» (диригент – Коробов І.Л.).До 1989 року оркестром керував заслужений працівник культури України Коробов І.Л., перший лауреат обласної  премії ім. В.І.Заремби. З 1989 по 1992 роки роботу колективу очолювали Колосовський В.К., Левчук О.В.З 1992 року симфонічний оркестр училища працює під орудою диригента, заслуженого діяча мистецтв України Леонова С.О.Багаті можливості симфонічного оркестру та рівень професійної підготовки студентів  дозволяють включити до його репертуару перлини світової та вітчизняної симфонічної класики, симфонічні твори найрізноманітніших стилів та жанрів. Слід зазначити, що кращі студенти спеціалізацій «Оркестрові струнні  інструменти», «Теорія музики» та «Фортепіано» мають змогу здобувати кваліфікацію «Керівник оркестру» та систематично диригують симфонічним оркестром, складають на його базі державні іспити з диригування.

Творча й організаційна робота проводиться в тісному контакті з спеціалізацією «Оркестрові духові та ударні інструменти», з викладачами інших виконавських спеціалізацій.

Фото 55 років Сьогодні симфонічний оркестр є незмінним учасником звітних концертів відділу «Оркестрові струнні інструменти» та навчального закладу.