СЛАВНИЙ 80-річний ЮВІЛЕЙ! Кульбовського Миколи Михайловича

13 листопада 2015 року відсвяткував свій славний 80-річний ювілей завідувач ДМШ-С, викладач Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби, відомий подільський письменник, журналіст - культоролог, мистецтвознавець, краєзнавець Кульбовський Микола Михайлович!

Адміністрація та педагогічний колектив навчального закладу щиро вітає ювіляра, бажає міцного здоров’я, довголіття, невичерпної енергії та нових творчих звершень! Важко перелічити всі сфери діяльності цієї унікальної, енергійної, талановитої людини – музиканта, педагога, літератора, журналіста, краєзнавця. Народився Микола Михайлович 13 листопада1935 року на Житомирщині. У 1954 році закінчив Христинівську середню школу Народицького району, пішов на строкову службу до війська. 3 1955 року почав друкуватися в армійській пресі. По закінченню служби навчався у Львівському музичному училищі та Львівській державній консерваторії ім. М.Лисенка (1957–1964 рр.). Одночасно з навчанням керував аматорським хором та інструментальними ансамблями. Викладав клас баяна у Львівському училищі культури. 45 років  (з 1970 року) присвятив Микола Михайлович педагогічній праці в колективі Хмельницького музичного училища імені Владислава Заремби (клас диригування) та виховав не одне покоління талановитих студентів. Займав посаду заступника директора з навчальної роботи, керував училищним хором, 25 років поспіль очолював роботу ДМШ-С при Хмельницькому музичному училищі ім. В.І.Заремби, яка є музичною лабораторією для здобуття майбутньої професії наших студентів. Як позаштатний методист Хмельницького науково-методичного центру, понад 30 років надавав професійну допомогу багатьом аматорським хоровим колективам області. Чоловіча хорова капела Хмельницького заводу ковальсько-пресового устаткування під керівництвом М.  Кульбовського у 70-ті роки стала лауреатом Всесоюзного огляду-фестивалю художньої самодіяльності. Протягом десятьох років керував багатьма хоровими колективами обласного центру.

2 2Диригентсько-хормейстерська робота спонукала Миколу Михайловича до створення власних обробок українських пісень та написання оригінальних музичних творів. Частина з них увійшла у збірку В. Крушельницького «Музично-пісенна творчість митців Хмельниччини» (видавництво «Поділля», 1997 р.). Тернопільське видавництво «Підручники і посібники» видало збірку шкільних пісень на слова подільської поетеси Людмили Савчук «Сестричка Насточка». Микола Кульбовський постійно вивчає літературно-мистецьке життя Поділля, досліджує його цікаві сторінки, пропагує серед учнівської і студентської молоді. Слугуючи вихованню молоді в дусі національної свідомості та гордості за видатних митців Поділля, написав понад 600 статей-розвідок, нарисів про хмельницьких письменників, художників, диригентів, артистів. Ці статті друкувалися в місцевих та всеукраїнських засобах масової інформації, в українських та міжнародних журналах.

1 1Микола Михайлович Кульбовський як пристрасний патріот Поділля постійно вивчає літературно-мистецьке життя краю, досліджує його цікаві сторінки, пропагує серед учнівської і студентської молоді. Слугуючи вихованню молоді в дусі національної свідомості та гордості за видатних митців Поділля, написав понад 400 статей-розвідок, нарисів про хмельницьких письменників, художників, диригентів, артистів. Ці статті друкувалися в місцевих та всеукраїнських ЗМІ, в українських та міжнародних журналах. Його нариси-портрети про видатних подолян вміщені в книгах: “Хмельниччина: роки становлення та поступу”(Хмельницький, “Доля”, 1997), “Творче Поділля”(1998, 2003). Дві новели “Тополина віхола” і “Фас” вміщені у двох випусках “Антології сучасної новелістики та лірики України” (Київ, 2004, 2005).

До 55-річного ювілею навчального закладу підготував та видав книгу «Музичне гроно» про життєвий та творчий шлях видатних випускників, викладачів та студентів Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби.

Микола Михайлович є автором восьми книг “З подільського кореня”, в яких знайомить читачів із життям та творчістю видатних подолян, із новими іменами, які своєю працею прославляють рідне Поділля, загалом вимальовує  культурно-духовний  портрет  рідного  краю,  творить  його мистецький літопис.

IMG 9792Вагоме місце у творчому доробку письменника займає тема “Шевченко і Поділля”. Отож, у двох книгах “Подільська Шевченкіана” (2001, 2006) автор подає матеріали про подолян-лауреатів Національної премії  ім. Т.Г.Шевченка, лауреатів обласної мистецької премії імені Т.Г.Шевченка та висвітлює надзвичайно цікаві  і важливі теми: “Т.Г.Шевченко на Поділлі”, “Вшанування Шевченка подолянами в ХІХ-ХХ століттях”, “Подільське Шевченкознавство”, “Образ Т.Г.Шевченка у творах подільських письменників”, “Образ Т.Г.Шевченка у творчості подільських митців” та інші. “…з-під пера автора вийшов не просто сухий довідник, а портретні нариси тих, які вважають своїм духовним обов'язком донести до народу, особливо молоді, Шевченкове слово, поезію, образотворчу спадщину, які мають попутній емоційно-виховний заряд”, – пише про ці книги подільський краєзнавець А.Сваричевський.

Надзвичайно популярними стали книги М.Кульбовського: історична оповідь “Перлина Поділля” (2006), “Зерна” (2004), “Хмельницький кетяг калиновий” (мистецький путівник вулицею Проскурівською) (2004), історичний роман “Веремія” (2008), в якому досліджується один із найдраматичніших, найсуперечливіших етапів історії України ХХ століття – період визвольних змагань 1918-1921 років у боротьбі з білими і червоними агресорами.

Микола Михайлович із задоволенням пише і для такої категорії читачів, як діти, підлітки. Він є автором книг “Тарасикові пригоди”(2007), “Воронець”(2004), “Тончик”(2009), які допомагають дітям пізнати цей непростий світ, вчать самостійності.

DSCN3520М.Кульбовський – частий гість радіо, телебачення, бібліотек, де виступає з розповідями про видатних подолян – героїв його книг.  А ще Миколі Михайловичу природа подарувала рідкісний талант – чути голос дерева, бачити природу очима поета. Тому і розкрилася так щедро нова грань його душі – скульптура, незвична, дерев'яна. Серед лісових скульптур М.Кульбовського – “Дон-Кіхот”, “Лілея”, “Романс”, “Предок”, “Запорозький козак”, “Той, що греблю рве”, “Перелесник і русалка”, “Журавлик”. Та хіба їх перелічиш… Більше 150 скульптурних робіт із дерева Миколи Михайловича експонувалося на персональних та колективних виставках. Роботи неодноразово відзначалися дипломами та грамотами. Пером майстра, який глибоко розуміється у мистецтві, написана його книга “Голос дерева”, яка і присвячена цьому чудовому виду мистецтва – скульптурі малих форм. Сьогодні Микола Михайлович Кульбовський – шанована на Хмельниччині людина – невтомний краєзнавець, митець, літератор, педагог. Він – член Національної Спілки журналістів України, лауреат обласної премії імені Т.Г.Шевченка та міської премії імені Б.Хмельницького.