Пісні моєї Батьківщини 2015


2-3 грудня 2015 року відбувся конкурс патріотичної пісні «Пісні моєї Батьківщини» серед студентів відділу «Спів» та «Хорове диригування» Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби.  
Проведення конкурсу патріотичної пісні «Пісні моєї Батьківщини» стало гарною традицією навчального закладу,

і ось уже більше 10 років молоді співаки несуть до слухача пісні про Україну, її непоборну волю, красу рідного краю та незбагненне багатство душі нації. Цього року проведення конкурсу співпало у часі з періодом, коли держава відзначила річницю Революції Гідності, свідомі українці вшанували пам’ять Героїв Майдану, жертв Голодоморів, взявши участь у скорботній ході, покладанні квітів та лампад до Ангела Скорботи. Напередодні Дня Збройних сил України конкурсанти присвятили свої виступи усім захисникам держави, воїнам АТО, вшанували хвилиною мовчання тих, хто віддав своє життя за свободу та волю України.

IMG 0087«У такий спосіб молоді співаки виявили свою громадянську позицію, яка полягає у чіткій національній самовизначеності, збереженні рідної культури та вивченні її особливостей, примноженні кращих традицій українського вокального виконавства», - зазначив голова журі конкурсу, директор Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби Бернацький В.Ю. Він побажав учасникам залишатись вірними обраній професії, виховувати у собі дієві риси українського патріота та плекати щиру любов до України та її духовних багатств – рідної мови та пісні. Конкурсні прослуховування у номінації «Естрадний спів» відбулись  2 грудня 2015 року у приміщенні міського будинку культури. У них взяло участь 13 конкурсантів, які виконали пісні з репертуару українських співаків, народні пісні у сучасному аранжуванні. Журі у складі викладачів відділу «Спів» відзначило переможців грамотами та дипломами.

БезымянныйГран-прі у цій номінації виборола студентка ІІІ курсу відділу «Спів» Лілія Кошубська (клас викладача Ромасюкова А.Є.), І місце посіли студентка І курсу Ліна Моцюк, студент ІІ курсу Сергій Гуменний (клас викладача Ромасюкова А.Є.) та студентка IV курсу Олександра Черевко (клас викладача Бернацького В.Ю.). Конкурсні прослуховування в номінації «Академічний спів» відбулись 3 грудня 2015 року у приміщенні обласної бібліотеки для дітей та юнацтва. Свою виконавську майстерність виявили 10 учасників та два вокальних ансамблі студентів відділу «Хорове диригування». У їх виконанні прозвучали українські народні пісні (обробки В. Заремби, Л. Ржецької, Б. Дрималика), а також твори українських композиторів: Г. Майбороди, В. Верховинця, Я. Лопатинського,                            А. Кос-Анатольського, М. Леонтовича, М. Лисенка, В. Кирейка на слова українських поетів: Л. Українки, О. Олеся, І. Франка, М. Вороного та ін.  І місце посіли студентки IV курсу Евеліна Любонько (клас викладача  Ковтуненко Т.А., концертмейстер – заслужений працівник культури України Широкова Е.О.) та Катерина Максимчук (клас викладача – кандидата педагогічних наук Гавриленко Л.М., концертмейстер – Портний Ю.Л.).  

IMG 0174У номінації «Вокальний ансамбль» перемогу здобув гурт «Дивоцвіт» (художній керівник – Бородавко С.П., концертмейстер – Соболєва І.І.). У заході взяв участь хор студентів відділу «Спів», який об’єднав у єдиний колектив усіх конкурсантів та представив програму із скарбниці хорових творів  українських авторів (художній керівник та диригент – Панчишена О.Б., концертмейстер – Лопес А.Ф.) Окрім виявлення професійних вокальних навичок, сценічної витримки, артистизму та виконавської індивідуальності конкурсантів, захід мав на меті популяризацію сучасної української патріотичної пісні, яка сьогодні є важливим консолідуючим чинником, дієвим засобом впливу на свідомість українців, засобом об’єднання навколо спільних завдань – відстоювання свободи, волі і територіальної цілісності нашої держави.

Конкурс визначив переможців, але водночас поставив перед учасниками нові завдання як професійного, так і національно-патріотичного спрямування, адже сьогодні молоді та перспективні музиканти повинні своєю творчістю пробуджувати серця і душі українців, живити їх та виховувати у сучасному суспільстві високу національну свідомість, шанобливе ставлення до культурних надбань рідного народу та тверде переконання у єдності та непоборності української нації.

І допоки над Батьківщиною линуть пісні, доти дух свободи і єдності височітиме над її народом!

Тетяна Круліковська

IMG 99132222Пісні

IMG 0149IMG 0104