МУЗИЧНІ ДИНАСТІЇ

МУЗИЧНІ ДИНАСТІЇ


foto 111 листопада 2015 року у великій залі Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби за ініціативи кандидата мистецтвознавства Варавкіної-Тарасової Н.П. стартував унікальний проект, присвячений музичним династіям нашого закладу.
Основою колективу кожного навчального закладу є викладачі, які з гордістю передають свій досвід молодшому поколінню. Студенти та учні, які разом пройшли нелегкий тривалий час професійного становлення, стають для викладачів особливо близькими та рідними людьми, зв'язок між якими дуже часто зберігається усе подальше життя. Попри те, у сім’ї кожного з них зростають власні діти та онуки. Не є рідкістю те, що вони на генетичному рівні успадковують від своїх батьків обдарування. Сім’ї, в котрих секрети мистецтва передаються з любов’ю та традиціями з покоління в покоління, породжують унікальне явище – династії.
Учасників та слухачів у вступному слові привітала кандидат мистецтвознавства Варавкіна-Тарасова Н.П., яка тривалий період виношувала ідею цього проекту, перші кроки в реалізації якого уже успішно зроблено.
Організатори заходу зазначили: «Цей вечір є першою серією творчого проекту, оскільки в історії училища нараховуються десятки родин, які заслуговують на увагу та вшанування. Серед них - музичні династії Антонових, Потапових, Бичаків, Рощіних, Лукіних, Пірогів, Бортняка, Колосовських, Кульбовських, Левіатової та Боруцького, Голоднюків, Кисилевських, Радченко, Станко, Леонових, Левчуків, Босенко, Стрельникових, Портного та Гавриленко, Нікіфоруків, Мельник та Лопес, Ачкасової, Полатайко, Бородавко.
На першому проекті були представлені п’ять родин – Тімофєєвої І.К., Разумової В.А., Добринчука М.В., Гут О.С., Бернацького В.Ю.

Оригінальні музичні виконання композицій представниками різних поколінь, цікаво висвітлені особисті біографічні моменти, сакральні фотознімки, що демонструвалися на проекторі, привідкрили для присутніх завісу найсокровенніших таємниць кожного роду.
Тімофєєва І.К. виступила з дітьми: Давидом, який є студентом відділу «Оркестрові духові та ударні інструменти» та Поліною, ученицею ДМШ №1 по класу гітари. Тонко окреслені біографічні портрети кожного з учасників чергувалися з музичними номерами. Так, Інна Климентівна постала перед слухачами як професійний концертмейстер, виконавши в дуеті з Давидом запальний «Регтайм» Сапарова. Елегійний, романтичний настрій навіяв присутнім твір «Несказанна осінь» у виконанні Давида (партія флейти) та Поліни (партія гітари).
foto 2Наступний сімейний тандем у складі Гут О.С. та її доньки Богдани (студентки І курсу Національної музичної академії ім. П.І.Чайковського), дозволив слухачам поринути у світ старовинної музики. Виконана у трьох частинах Соната Жан-Марі Леклера для скрипки та альта вразила присутніх не лише багатством незвіданої музики, а й блискучо-віртуозною технікою виконання і злагодженим ансамблем.

Програму продовжив чоловічий дует у складі Добринчука М.В. та його сина Анатолія (артиста академічного симфонічного оркестру обласної філармонії, викладача училища). У їх виконанні прозвучав Концертний дует для двох кларнетів з оркестром № 1 Ф. Мендельсона (концертмейстер - Колесник Б.В.).

Концертний вечір продовжила родина, в якій таємниці музичного мистецтва передаються вже декілька поколінь підряд. Знаний у місті та в області, досвідчений педагог Разумова В. А. постала перед слухачами як
яскрава виконавиця у дуеті зі своєю донькою, блискучою піаністкою, музикознавцем, лектором Репецькою В. Г. Яскравий дует запалив публіку пристрасним виконанням «Фокстроту» з балету «Золоте століття» Д. Шостаковича.
Музичною надією родини є Святослав (учень 4-го класу ДМШ-студії при Хмельницькому музичному училищі ім. В.І. Заремби). Він добре володіє фортепіано і, продовжуючи справу батька, оволодіває грою на саксофоні. У дуеті з мамою Святослав виконав джазову композицію під назвою «Гострий ритм» Дж. Гершвіна. Кульмінацією виступу сім’ї стало тріо у складі Святослава (маракаси), Репецького В.П. (саксофон) та Репецької В. Г. (фортепіано). «Самба» Ч. Бьорда подарувала усім присутнім запальний, танцювальний настрій.
foto 3Завершувала вечір родина Бернацького В.Ю. Для багатьох присутніх у залі було приємною несподіванкою почути запис авторської пісні «Бандуристе, орле сизий» на текст Т.Г. Шевченка у виконанні Віктора Юрійовича. Людина, яку усі добре знають з адміністративної та педагогічної роботи, предстала у цей вечір і як багатогранна творча особистість. За приємним збігом обставин виявилося ще й те, що Віктор Юрійович святкував свій день народження. Вітання батькові подарував син - блискучий піаніст та педагог училища Віталій, виконавши Етюд № 1 Ф. Шопена. В організації та проведенні вечора велику роботу здійснила музикознавча династія Круліковських: Тетяни Петрівни та Діани (студентки IV-го курсу відділу «Теорія музики» ХМУ ім. В.І. Заремби та І-го курсу ОНМА ім. А. Нежданової). 


На згадку про захід організатори вручили представникам династій оригінальні сертифікати учасників творчого проекту «Музичні династії Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби».


Вавренчук І.А., кандидат мистецтвознавства, викладач відділу «Теорія музики»

foto 4

 

 foto 5