Виготовлення ляльки-мотанки

18 травня 2016 року у кабінеті української музики та фольклору Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби відбувся майстер-клас по виготовленню ляльки-мотанки, який для студентів ІІ курсу відділів «Спів», «Теорія музики» та «Фортепіано» провела студентка ІІ курсу відділу «Оркестрові струнні інструменти» Валерія Дацюк.

IMG 7417
Лялька-мотанка – українська народна лялька, символ жіночої мудрості, родинний оберіг.
Здавна у кожній родині лялька-мотанка виконувала роль оберегу, була символом мудрості, берегинею роду, символом матері-прародительниці та зв’язку між поколіннями, одна із найдревніших іграшок і сакральних істот нашого народу, якій тисячі й тисячі років. 
Виготовляючи цей сакральний предмет, жінки вкладали у неї свою енергію, певні думки і побажання. 
Сакральна істота з хрестом замість обличчя, символізує гармонію вертикалі (духовності) і горизонталі (земного розвитку людини), тобто допомагає гармонізувати простір. 
З великим захопленням та позитивом працювали дівчата над створенням своєї священної ляльки, наділяючи її різними побажаннями, символічними значеннями: на щасливу долю, сприяння потаємним бажанням, гармонії людини з природою, на успіх і здоров’я, на добро і злагоду.

IMG 7421IMG 7422

IMG 7403 IMG 7408

IMG 7409 IMG 7410