Й.С. Бах -музика єдиного життя

ІІІ РЕГІОНАЛЬНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «Й.С. БАХ – МУЗИКА ЄДИНОГО ЖИТТЯ»

(до 330-річчя від дня народження композитора)

У програмі святкування ювілею всесвітньо відомого і шанованого людством композитора й унікальної особистості Й.С. Баха в ХМУ 06.04–08.04.2015 відбувся концерт, Бахівські читання та майстер-клас «Пасхальна українська писанка»

Заходи було ініційовано Головою Хмельницького філіалу Бахівського товариства, кандидатом мистецтвознавства Варавкіною-Тарасовою Н.П. за підтримки відділу «Теорія музики» та викладачів різних спеціалізацій. Концерт втілився як звукопис Портрета Й.С. Баха (з добрим обличчям і мудрими очима), одухотворений виконанням музики за участю викладачів та студентів усіх відділів училища. Намальований натхненням Портрет ніби обрмився коштовною рамою високохудожнього співу хорового колективу «Молодість» під керівництвом Н.С. Бородавко і прем’єрного виступу камерного оркестру ХМУ під керівництвом О.Г. Цмур. Висловлюємо подяку завідувачу відділу «Фортепіано» В.А.Разумовій за організаційну роботу у підготовці концерту, ведучій концерту В.Г. Репецькій та настроювачу О.О. Горбовцову.

2015 bah conf22015 bah conf32015 bah conf72015 bah conf5

У Бахівських читаннях взяв участь кандидат мистецтвознавства, доцент Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського Володимир Михайлович Синицин, який втретє на наших конференціях розкриває неосяжний світ Й.С. Баха своєю глибокою доповіддю і чудовою грою на роялі. В.М. Синицин працював у Німеччині за рукописами композитора і передав нам дивну атмосферу бахівського творіння.

2015 bah confДо збірки тез конференції увійшла доповідь «Залишатися людиною: незраджений світ переконань професора М.М. Бережкова» доктора історичних наук, професора О.А. Коляструк (м. Вінниця). Доречі, Ольга Анатоліївна відкривала нашу Першу Бахівську конференцію в 2001 році, в 2002-му участь у конференції брала її студентку, презентуючи доповідь з темою «Г. Сковорода і Й.С. Бах». Рідкісними знахідками «Поліфонічного синтезу в легендах і піснях Хмельниччини» поділилася викладач Л.П. Хлистун із фольклорним гуртом «Ягілка» та викладач О.С. Гут у дослідженні «Феномен Генріха Ігнаца фон Бібера» (в програмі концерту у виконанні доповідача прозвучала «Пасакалія» маловідомого композитора – попередника Й.С. Баха).

2015 bah conf6Цікавий майстер-клас з виготовлення української пасхальної писанки провела художниця Жанна Миколаївна Дацюк. Присутні захоплювалися духовною красою уроку і тією ніжністю, з якою передавалося давнє українське мистецтво. Усі присутні висловили бажання очікувати наступних Пасхальних свят, до яких так любив готуватися Й.С. Бах зі своєю сім’єю та учнями…

Таким чином, відбулася І частина нашого святкування, ІІ частину заплановано на середину травня.

Н.П.Варавкіна – Тарасова,

кандидат мистецтвознавства