Топ фільмів про музикантів

 

Як перетворити перегляд кінострічки на міні сеанс психотерапії в домашніх умовах?

Якщо подивитися на життя людини як на шлях до себе, справжнього та істинного, то кіно може стати гарним провідником на цьому шляху.

Перегляд фільмів – це не тільки задоволення та приємно проведений часу, але це також процес, якій може мати корисний психотерапевтичний ефект.

Кінотерапія - це сучасний напрямок психотерапії з використанням кіно. Цей метод дозволяє об'єднати культуру, мистецтво та психологію у захоплюючий та дієвий інструмент для самопізнання та особистісного зростання.

Терапевтичний ефект кіно криється в асоціативному та емоційному впливі фільму на людину.

Кіно, подібно до дзеркала, дозволяє побачити в героях та сюжетах фільму самих себе, своїх близьких, свої вчинки. Воно пропонує глянути на проблемну ситуацію з боку, оцінити те, що відбувається, зробити висновки і підштовхує до прийняття вірного для нас рішення.

Отже, як перетворити процес перегляду фільму на міні сеанс психотерапії в домашніх умовах?

У процесі перегляду фільму спостерігайте за поведінкою та висловлюваннями героїв, за їхньою манерою триматися, за їх емоціями, особливостями характеру,

Зауважте, що вам подобається і не подобається в їх поведінці, у їх виборі методів впливу один на одного та способів вирішення ситуацій.

Після перегляду фільму проаналізуйте його, бажано це зробити не пізніше ніж через 20-30 хвилин.

Подумайте, як ви відповіли б на запитання після перегляду фільму?

  • Хто з героїв виявився найбільш вам симпатичним? Що привабило?
  • Хто викликав протилежні почуття? Чому ?
  • Що ви відчуваєте по відношенню до кожного з героїв ?
  • Які з якостей персонажів вам сподобалися, які – ні ?
  • Які відносини між героями, їх історія та особливості?
  • Подумайте, які емоції головний герой викликав у вас, що зачепило найбільше, що сподобалося, що ні ?
  • Що б ви зробили так само, як це робили герої (герой) фільму, що сподобалися вам, що – по-іншому ?
  • Згадайте, які ситуації у вашому житті були схожі на побачене, як ви поводилися в аналогічних ситуаціях, що можна було б змінити, що ви хотіли б змінити, а що – ні.
  • Яким чином розвивалися б події, якщо режисер відзняв другу серію фільму?
  • Як би ставився до фільму хтось із моїх знайомих чи близьких (друг, подруга, мати, батько, брат, сестра, тощо) і чому?
  • Кому б я порадив подивитися цей фільм і чому?

Особливо корисним є таке обговорення в колі друзів чи знайомих. В процесі групового обговорення ви можете почути різні, іноді неочікувані думки та припущення !

Пропоную до вашої уваги 10 фільмів про музикантів, сюжетні лінії яких вас можуть наштовхнути на дуже цікаві роздуми та самоаналіз.

Піаніст (The Pianist, 2002)

Фільм «Піаніст» знятий за мотивами життя Владислава Шпільмана, відомого польського піаніста, який народився 1911 року. Владислав Шпільман мешкає зі своєю родиною, грає на польському радіо. Вимушений жити у Варшавському гетто під час Другої світової війни, він сповна пізнає смак принижень, страждань та боротьби. Один з офіцерів німецької армії, що відступає, знаходить його серед руїн зруйнованого бомбардуваннями міста і допомагає йому вижити.

 

 pianist

Рей (Ray, 2004)
Фільм розповідає про долю знаменитого американського джазового співака, піаніста та композитора Рея Чарльза. Фільм відображає період із 1930 по 1966 рік.
«Рей» - це фільм, в якому можна знайти все - і історію маленького семирічного хлопчика, який почав втрачати зір, чия мати, зібравши всю силу в кулак, не шкодуючи себе намагалася не тільки прогодувати дитину, а й навчити його жити самостійно, незважаючи на сліпоту. Тут і історія сходження зірки джазу, який незважаючи на свою недугу та расову сегрегацію зумів вписати своє ім'я у серця мільярдів людей різних поколінь.

 

 rey

Легенда про піаніста (La leggenda del pianista sull'oceano, 1998)

Фільм розповідає про малюка-підкидьку, знайденого корабельним кочегаром у бальному залі трансатлантичного лайнера "Вірджинія" в коробці з-під лимонів. Він росте серед хвиль, стає піаністом-віртуозом. Зрейсу в рейс насолоджує своєю грою слух гостей салонів першого класу. І нізащо не хоче покинути судно. Але слава про фантастичний дар віртуоза-піаніста вже гримить по обидва боки Атлантики.

 legend

Зелена книга (Green Book, 2018)

"Зеленою книгою" в Америці називалися довідники, в якому містилися адреси ресторанів та готелів, де можна з'являтися темношкірим. Для них існували «свої» місця. Дон Ширлі - знаменитий і багатий піаніст, улюбленець клану Кеннеді, сповна відчуває все це на собі. Аристократи готові орендувати для нього круті зали з елітними роялями, щоб насолодитися його мистецтвом, але сидіти з ним в одному ресторані вони не можуть собі дозволити.

Фільм «Зелена книга» – це таке роуд-муві, протягом якого двоє чоловіків потраплятимуть у різні обставини, змінюватимуться, впливатимуть один на одного. Загалом додому вони повернуться іншими людьми.

 

 green

Пісня імен (Song of Names, 2019)

«Пісня імен» — канадо-угорська музична історична детективна драма про дружбу, голокост і чудову музику, здатну подарувати визволення.

...На порозі Другої світової війни польський єврей Зигмунт Рапопорт привозить до Лондона свого 9-річного сина, скрипаля-вундеркінда Довідла, сподіваючись розвинути тут його талант і врятувати від війни, що насувається.

 sound

Вундеркінди (Wonder Boys, 2000)

Фільм розповідає про дружбу трьох музично обдарованих дітей, двоє з яких є справжніми вундеркіндами – піаністка Лариса та скрипаль Абраша виступали з концертами по всьому Радянському Союзу. Третя дитина з цієї дружньої компанії – німецька дівчинка Ханна, батько якої працює в Україні. Всі події розгортаються буквально за кілька тижнів до нападу Німеччини на Радянський Союз, і звичайно ж, ніхто не може знати, як складеться доля двох вундекіндів (євреїв) та їхні подруги-німкені, коли настануть воєнні часи. І на дітей, і на їхніх батьків чекає безліч небезпек і негараздів. Це дуже зворушливе кіно про справжню дружбу та взаємодопомогу, незважаючи на різницю культур, менталітету та національностей.

 

 wonder

Соліст (The Soloist. 2009)
Драма про прагнення геніального, але хворого на шизофренію музиканта дати свій зірковий концерт.
У фільмі ми станемо свідками взаємин Натаніеля з оточуючими, ми поспостерігаємо за тим, як протікає його життя: як і чим він живе. Проникнемо у сферу його почуттів та відчуттів, ми обов'язково: поспівчуємо йому та порадіємо разом з ним тим моментам, коли він справді щасливий. Крім героя, який має "мінливу поведінку", страхи, нав'язливі думки, ми також познайомимося з ще одним персонажем: Стівом - відомим журналістом, який легко пише емоційні статті в одній з найпопулярніших газет міста. Його люблять, до його текстів є підвищений інтерес і його "слово" здатне змінювати дійсність на краще. Цілком випадково ці 2 героя перетнуться і завдяки цій зустрічі: життя в обох дещо зміниться.
Цей фільм для душі, а не для сміху та відпочинку. Він про дивну дружбу.

 

 solist

Август Раш (AugustRush, 2007)
«Агуст Раш» це безперечно казка, бо повірити в те, що таке диво може статися насправді – дуже складно, але тим і добра магія кіно, коли ти забуваєш про все, абсолютно відключаєш голову і даєш можливість фільму стати твоїм провідником у світ чудес.
Дія відбувається на початку 2000-х років у США. Хлопчик на ім'я Еван Тейлор росте відлюдником у дитячому будинку для хлопчиків. Він щиро вірить у те, що його батьки живі.
Еван може чути музику всюди: у світлі, у вітрі, у повітрі і навіть в електричних дротах. Він вірить, що може почути музику своїх батьків. Еван вважає, що був бажаною дитиною для них, що одного разу вони прийдуть і за
беруть її.

 

 rush

Одержимість (Whiplash, 2014)

«Одержимість» – фільм не про музику чи джаз зокрема, не про барабанщиків, не про вчителів та учнів. Він про підхід до життя, про амбіції, про мету, про пріоритети та самопожертву, а ще – про джаз, про барабанщиків, про вчителів.

Фільм «Одержимість» розповідає історію Ендрю, молодого барабанщика, який мріє стати великим і готовий на все заради цього – він репетирує, не звертаючи уваги на здерті в кров руки, він готовий змиритися з відсутністю у його житті друзів, дівчат, вечірок та розваг. Важливо лише одне – стати черговим джазовим генієм.

 oderzh

Хористи (Les Choristes, 2005)

Фільм розповідає про важку долю сиріт у непростий повоєнний час. Сюжет відкриває нам вчителя музики, який влаштовується працювати в інтернат для важких підлітків. Жорстокі хлопчаки піднімають на сміх викладача. Проте, вчитель може знайти шлях до душ навіть дуже озлоблених дітей.
Складні переживання, теплі почуття, кохання та зрада здатні залучити повністю. Гарний і приємний фільм із чудовим виконанням та соціальною драмою в самому серці.

 les