теорія музики

theory music1theory music2theory music3

Із семи відділів Хмельницького фахового музичного коледжу ім. В.І. Заремби теоретичний відділ був відкритий у 1962 році. Ініціатива його створення належала першому директору училища та провідному викладачу-теоретику Цибульнику В.О. Окрім забезпечення музичних шкіл області викладацькими кадрами, Віктор Олексійович сприяв продовженню фахової освіти багатьох випускників теоретичного відділу в якості композиторів. Серед них – відомі в Україні та за її межами композитори П.Ладиженський і М.Ластовецький – лауреати Шевченківської премії, заслужені діячі мистецтв України – В.Камінський та В.Гронський, а також Т.Стасюк і О.Яковчук.

Вже на початку роботи на посаді завідувача відділу Цибульник В.О. визначив основні напрямки діяльності, які зберігаються до сьогоднішнього часу. Біля витоків формування відділу були викладачі Кісілевський В.А. (випускник Донецького державного музично-педагогічного інституту ім. С. Прокоф’єва) та Кульбовська М.О., (випускниця Львівської державної консерваторії, відмінник освіти України), які присвятили педагогічній та просвітницькій роботі в училищі понад 40 років.

Для кращих учнів-випускників висока професійна підготовка під керівництвом їх викладача Цибульника В.О. стала базою для подальшого професійного зростання та продовження навчання у ВУЗах. Так, після здобуття вищої освіти повернулись у рідні стіни і продовжили кращі традиції свого вчителя Хлистун Л.П. і Варавкіна-Тарасова Н.П. (випускниці Донецького державного музично-педагогічного інституту) та Маслій О.І. (випускниця Львівської державної консерваторії, відмінник освіти України, з 1999 по 2012 р. - завідувач відділу «Теорія музики»), які на сьогодні є провідними викладачами відділу.

theory music4theory music5theory music6

Серед перших випускників відділу, котрі по закінченню вищих навчальних закладів розпочали педагогічну роботу в училищі – Адоньєва (Лувіш) Р.М., відмінник освіти України Стрельникова І.О., Величко О.В. та Ядушливий О.Ю. Збільшення студентського контингенту призвело до зростання кількості викладацького складу.

20 років роботі в навчальному закладі присвятила Богдан - Бєлова Є.Є., яка сьогодні, працюючи на Хмельницькому телебаченні, активно висвітлює заходи відділу та навчального закладу у своїх мистецьких програмах.

У 1980-1990-х роках до роботи на відділі долучаються нові викладачі, серед яких є й колишні випускники училища.

theory music7theory music8

Зараз відділ «Теорії музики» очолює Лачко Т.Ю., колишня випускниця Хмельницького музичного училища та Харківського національного університету мистецтв ім. І.П.Котляревського. Під її керівництвом на теоретичному відділі плідно працюють 17 викладачів, які вибудовують свою роботу з урахуванням сучасних тенденцій в галузі музичної педагогіки. Серед них – педагоги різних поколінь: Хлистун Л.П., Варавкіна-Тарасова Н.П., Маслій О.І., Зінькова Г.І., Стрельникова І.О., Бєляєва Т.А., Тімофєєва І.К., Дацкова І.А., Репецька В.Г., Круліковська Т.П., Шнурова Ю.А., Гошко І.В., Сікорська А.В., Вавренчук І.А., Михайлова Н.Г., Туз Д. Р.

Одним із головних завдань у роботі теоретичного відділу є підготовка висококваліфікованих фахівців, які володіють необхідними вміннями, навичками та знаннями з музично-теоретичних дисциплін. За 55 років своєї роботи відділ «Теорії музики» дав дорогу в життя понад 330 молодим спеціалістам, багато з яких закінчили заклад з відзнакою.

Важливим аспектом діяльності відділу є спрямування на підвищення кваліфікації викладачів ДМШ нашої області. Викладачі відділу «Теорія музики» беруть участь у педагогічних семінарах, методичних об’єднаннях, проводять відкриті уроки та майстер-класи, розробляють та проводять обласні олімпіади, здійснюють виїзди з методичною допомогою в музичні школи області та міста.

Студенти відділу «Теорія музики» беруть участь у науково-практичних конференціях, різноманітних конкурсах та олімпіадах регіонального і всеукраїнського значення, здобуваючи призові місця. Вони вміло поєднують навчання з концертно-лекційною та музично-журналістською діяльністю, активно висвітлюючи яскраві події життя нашого міста в засобах масової інформації.

Багато вихованців нашого відділу продовжують своє професійне вдосконалення, займаючись науковою діяльністю. Так, Варавкіна-Тарасова Н.П., Сікорська А.В. та Вавренчук І.А. захистили наукові дисертації та здобули наукове звання кандидата мистецтвознавства.

За останні роки діяльність відділу набула активності, спрямованості, творчої енергії завдяки професійному досвіду викладачів, новим вимогам часу, сучасним технологіям, які впроваджуються в навчальний процес.