духовий оркестр

55 років духовий

Духовий оркестр

(художній керівник та диригент – Олександр Гуцал)

Духовий огляд колективівДуховий оркестр Хмельницького музичного училища засновано у 1959 році одночасно з відкриттям духового відділу. Його роботу очолив Баранов В.Т., який на той час навчав гри на усіх духових інструментах, відданно любив свою справу та  творчо підходив до вирішення проблем духового виконавства. Серед творів, які виконував  оркестр під його орудою - увертюри до опер Ж.Бізе, П.Чайковського, Дж. Верді, М.Лисенка та ін. Колектив отримував схвальні відгуки комісії під час щорічних оглядів колективів музичних училищ України.

Серед тих, хто у різні роки керував оркестром, згадаємо Боруцького В.С., Мосійчука І.Б., Андросюка Р.Є., Станка В.Ю. В якості солістів з оркестром виступали Р.Андросюк, А.Слободян.

IMG 4233Сьогодні на чолі оркестру – випускник відділу Оркестрові духові та ударні інструменти, диригент Гуцал Олександр Панасович. Завдяки професійній майстерності викладачів та великій концертній роботі оркестру студенти набувають професійні навички оркестрової гри. Колектив є лабораторією, де молоді диригенти проходять практику роботи з оркестром. Творча й організаційна робота проводиться в тісному контакті з викладачами відділу та викладачами інших виконавських спеціалізацій. Саме випускники, які пройшли школу оркестрової гри і здобули кваліфікацію диригента, очолюють духові оркестри і ансамблі ДМШ міста та області.

День містаКрім навчальної роботи, оркестр має велику кількість концертних виступів: у звітних концертах училища і духового відділу, в спеціальних програмах духового оркестру. З метою популяризації духового виконавства, оркестр здійснює активну просвітницьку та профорієнтаційну роботу, виїздить у районні центри області, є бажаним гостем у дитячих музичних школах. Репертуар оркестру включає твори як класичних, так і сучасних авторів і складається з оригінальних творів та перекладень. Крім великих оркестрових творів, у репертуарі колективу твори, що виконуються оркестром, солістами-співаками та інструменталістами. Багато років колектив тісно співпрацює з солістами М.Добринчуком, В.Тукало.БоруцькийПаради33