оркестрові струнні інструменти

strunni2strunni3strunni4

Славну сторінку в історію Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби вписав відділ “Оркестрові струнні інструменти”. В усі роки буття нашого дзвінкоголосого навчального закладу випускники відділу гідно несли стяг академічного мистецтва нашого краю.

Творчий запал, високий мистецький рівень виконавства наших випускників на струнних інструментах можна побачити у найрізноманітніших музичних колективах у багатьох куточках світу.

Відділ “Оркестрові струнні інструменти” розпочав своє існування водночас із відкриттям музичного училища у 1959 році.

Першим і єдиним викладачем на відділі був Струк Віктор Кузьмич (клас альта). Талановитий, обдарований викладач вів ще й дисципліни музично-теоретичного циклу. У 1960 році до нього приєднався викладач по класу контрабаса Ханько Віктор Карпович. З 1961 року клас віолончелі очолив викладач Храпко Влас Пилипович. Клас скрипки з 1962 року по 2009 рік вів викладач Ітін Олександр Рафаїлович.

Сьогодні на відділі працюють 10 викладачів, серед яких: заслужена артистка України, лауреат обласної премії ім. Т.Г.Шевченка Щур В.Г., заслужений артист України, заслужений діяч мистецтв Леонов С.О., відмінник освіти України Левчук Т.М., викладачі Рашина Р.О., Пасєка В.Г., Гут О.С., Соболєв В. І., Палюх О. П. та молоді викладачі Куртик Ж. В., Слобська А. М.

Багато років поспіль відділ очолював Левчук О.В. – прекрасний музикант з великим педагогічним та виконавським досвідом. Сьогодні відділ очолює Соболєв В. І.

За роки роботи училища відділ підготував біля 500 випускників, серед яких - лауреати міжнародних та всеукраїнських конкурсів: О.Гурський (клас викладача Кротенко Г.І.), Д.Дяк (клас викладача Левчук Т.М.), І.Петренко, Д.Маціборук, К.Щербков (клас викладача Левчука О.В.), Т. Яропуд, В.Коробов (клас викладача Щур В.Г.). Переможцем регіонального конкурсу виконавців на струнно-смичкових інструментах стала Г.Цуркан (клас викладача Пасєки В.Г.).

strunni1Активно, цілеспрямовано викладачі відділу проводять методичну та профорієнтаційну роботу у ПСМНЗ області. Серед основних форм роботи – проведення майстер-класів на базі ПСМНЗ, численні виступи на обласних семінарах для викладачів ДМШ, концерти класів у музичному училищі, концертних залах міста та області, робота в журі обласного конкурсу молодих виконавців на струнно-смичкових інструментах та ін. Все це сприяє популяризації та розвитку групи струнно-смичкових інструментів на Поділлі.

Неабияке місце у творчому доробку відділу займають творчі колективи.

Багато років функціонував та захищав честь навчального закладу (про що свідчать високі державні нагороди та грамоти) ансамбль скрипалів, очолюваний талановитим музикантом та педагогом Ітіним О.Р., а згодом – Щур В.Г.

В закладі створено квартетний клас, яким до 2009 року займався ветеран відділу Ітін О.Р. Сьогодні роботу класу квартету очолює випускниця відділу Гут О.С. Студентський симфонічний оркестр має славну історію. Він був учасником усіх концертів міста та області, виступав у концертних залах та на відкритих майданчиках, на святкових зібраннях та урочистостях, був дійовим учасником у справі популяризації класичного мистецтва. До 1989 року оркестром керував заслужений працівник культури України Коробов І.Л.

Сьогодні художнім керівником і диригентом колективу є заслужений діяч мистецтв України Леонов С.О. Симфонічний оркестр є незмінним учасником звітних концертів навчального закладу, різноманітних тематичних концертів. Виховання студентів здійснюється на кращих симфонічних зразках української та світової музики. У славний ювілейний рік Хмельницького музичного училища ім. В.І.Заремби студенти та викладачі, повні сил і енергії, творчої наснаги, наполегливо продовжують працювати над створенням осередку академічного професійного мистецтва в Україні.