естрадний оркестр

estradny orkestr

 

Джазовий оркестр

(художній керівник і диригент – Леонід Олійник)

Джазовий оркестр – один із наймолодших колективів навчального закладу  –  розпочав свою діяльність у 1986 році. Його роботу очолив викладач відділу «Оркестрові духові та ударні інструменти», художній керівник та диригент Олійник Л.А.

Таким чином, зацікавленість до джазової музики та джазового виконавства стали поштовхом до заснування студентського джазового оркестру.Питання виконання джазової музики дуже цікавило студентів, і перші спроби знайомства з цім стильовим напрямком у музиці було розпочато на уроках інструментування та читання партитур зі студентами, які прагнули здобути кваліфікацію керівника оркестру, диригента. Аналізували особливості джазової гармонії, ритмічні побудови стилю. Пізніше -  робили аранжування знайомих  джазових творів. Відповідно, стало актуальним питання щодо виконання цих шедеврів.

У репертуар колективу увійшли твори відомих світу джазменів - Джерома Керна, Дюка Єллінгтона, Юрія Саульського, Чік Коріа, Луі Армстронга та ін., а також аранжування студентів. Численні аранжування для колективу здійснює кервник оркестру Л.Олійник.

На той час в училищі не було класу саксофона, а ці інструменти відіграють в джаз-оркестрі основну роль. Тому на саксофонах довелось  грати кларнетистам, а в опануванні цього інструмента студентам допомагав викладач по класу кларнета Шандор  Антон  Степанович.

Звістка про створення джазового оркестру швидко розповсюджувалась по місту, і згодом до колектива почали приєднуватись музиканти,  яким було цікаво спілкуватись зі скарбницею джазу. Так,  до роботи в оркестрі долучився Грицишин Василь Васильович, який на той час закінчив  Харківський інститут мистецтв ім. І.П.Котляревського по класу саксофона. Згодом  він стає викладачем відділу та створює клас саксофона, стаючи фундатором саксофонової школи на Хмельниччині.

1111

Сьогодні викладачем цього інструменту є Репецький Вадим Петрович - учень  та продовжувач справи Василя Васильовича, випускник Національної музичної академії України ім.П.Чайковського. Клас саксофона знаходиться на високому фаховому рівні, його випускники добре знані в Україні та світі.

Отож, у 1986 році була здійснена перша поїздка на Республіканський фестиваль-конкурс джазової та естрадної музики в  м. Рівне. З оркестром у якості соліста виступала Тарадай  Галина Олександрівна, яка полонила своїм голосом слухачів та комісію. Співала вона без мікрофона, тому  що раптово вимкнулась апаратура. Цей виступ став першим досягненням колектива в творчій роботі - джазовий оркестр здобув звання лауреата цього конкурсу та отримав перший конкурсний досвід.

Джазовий оркестр є неодноразовим лауреатом Республіканських фестивалів-конкурсів (м.Рівне, Житомир, Вінниця, Київ), отримав лауреатство на республіканських фестивалях «Червона рута», тричі став лауреатом джаз фестивалів, які були проведені в м .Хельницькому.

Джаз-оркестр училища дуже швидко набирав популярності в місті та області. Згодом набував професійності,  брав активну участь в проведеннях урочистих заходів. В училищі оркестр супроводжував усі заходи, особливо -  новорічні вечори, котрі проводили в приміщенні театру або філармонії.

За час існування оркестру в його концертній роботі активну участь брали викладачі відділу: Грицишин В.В., Андросюк Р.Є., Леонова О.В., Кротенко Г.І. Сьогодні з оркестром активно співпрацюють  Репецький В.П.,  Безнюк Т.В.

А саме головне - оркестр дав дорогу в життя багатьом  студентам, які працюють та навчаються у всьому світі. На його базі молоді артисти не лише опановують оркестрове виконавство, мають можливість презентувати себе в якості солістів, але й щорічно успішно складають державні іспити з диригування. Колектив активно співпрацює із вокальним відділом та має в репертуарі численні твори за участю солістів-вокалістів.

В останні роки оркестр здійснює активну роботу в пропагуванні мистецтва в широких колах населення міста та області, є бажаним гостем та учасником урочистих та святкових подій.

Енергетика людей, фанатично закоханих у свою справу, ніколи не залишає байдужим жодного слухача!