Курси підвищення кваліфікації: "Інклюзія"

На базі Хмельницького фахового музичного коледжу ім. В.І.Заремби відбулись курси підвищення кваліфікації напряму "Інклюзія": "Робота з дітьми з особливими освітніми потребами в мистецькій галузі", слухачами яких стали понад 100 викладачів мистецьких навчальних закладів області. 
 
Сьогодні інклюзивна освіта як освітня технологія передбачає навчання й виховання дітей з особливими потребами у звичайному навчальному мистецькому закладі та передбачає створення відповідних умов для забезпечення максимальної ефективності навчального процесу.
У мистецькій освітній галузі інклюзивна освіта є педагогічною інновацією, яка дає можливості для повноцінного навчання всіх дітей, наголошує на сприйнятті індивідуальних особливостей дитини не як проблеми, а як можливостей для її розвитку.
До участі у роботі курсів були запрошені спікери з педагогічним досвідом роботи та власними напрацюваннями:
ЮРКОВСЬКА Катерина Іванівна - викладач музично-теоретичних дисциплін, завідувач теоретичного відділу Хмельницької школи мистецтв «Заріччя»: «Педагогічна майстерність викладача у інклюзивній сфері мистецької освіти»
ОРКУША Діана Анатоліївна - викладач фортепіано Хмельницької музичної школи №1 імені М. Мозгового:
«Робота з дітьми з особливими освітніми потребами в класі
фортепіано»
БАРЗИШЕНА Вікторія Валеріївна - викладач Хмельницької музичної школи №1 імені М. Мозгового: «Розвиток музичних навичок учнів з вадами зору через дотик та слух»
ШНУРОВА Юлія Анатоліївна - старший викладач відділу «Теорія
музики» Хмельницького фахового музичного коледжу
імені В.І. Заремби, психолог, музичний терапевт: «Психологічний супровід дітей з особливими освітніми
потребами в процесі естетичного навчання»
СЛОБОДЯН Ольга Теодорівна - викладач Хмельницької школи
мистецтв «Райдуга» «Навчання у класі бандури дитини з розладом аутистичного спектра (РАС)»
КОРАБЛЬОВА Олена Олександрівна - старший викладач
кафедри психології та соціальної роботи Хмельницького інституту соціальних технологій Університету «Україна»:
«Формування інклюзивного освітнього простору»
НІКІФОРУК Анатолій Михайлович - викладач-методист відділу «Народні інструменти» Хмельницького фахового музичного коледжу імені В.І. Заремби: «Основи інклюзивного
навчання та викладання: минуле та сучасність»
Під час роботи було обговорено актуальні питання та проблеми інклюзивної освіти в мистецькій галузі, надано практичні поради та рекомендації.
Спікери представили власні надбання та поділились своєю історією роботи з учнями. Цінними були практичні заняття та фрагменти уроків з дітками - учнями мистецьких шкіл, з якими працювали викладачі: Оркуша Д.А. ( по класу фортепіано), Барзишена В.В. (з музично-теоретичних дисциплін та класу гітари), Слободян О.Т. (по класу бандури).
Велика любов до музики, до своєї справи та до своїх учнів здатна зцілювати та давати бажані результати.
Модератори курсів:
Вавренчук І.А. - кандидат мистецтвознавства , методист коледжу; Сікорська А.В. - кандидат мистецтвознавства, завідувач денним відділом.