Любити музику – покликання небес!

Золота осінь, що чарує теплотою та багряними відтінками дарує нам одне з найчарівніших та найпоетичніших свят – Міжнародний День музики.

2 жовтня 2015 р. в органній залі Хмельницької обласної філармонії студенти та викладачі Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби представили святковий концерт колективів та солістів з нагоди професійного свята. М’яка акустика, наповненість зали сонячним світлом у поєднанні із чаруючими звуками голосів та музичних інструментів подарували присутнім піднесену феєрію емоцій та вражень. Віддаючи слухачам частинку своєї душі, кожен виконавець вітав присутніх музичними дарунками різних стильових епох та напрямків.

Заряд позитивних емоцій присутнім на початку концерту подарував хор «Молодість» (диригент – лауреат обласної премії ім. В.Заремби Н. Бородавко), у виконанні якого прозвучав твір Л. Дичко «Сонячний струм» та хорова сценка під назвою «Коломийка» (обробка М. Кречка) на тему українських народних пісень. Відділ «Хорове диригування» у концерті також було представлено вокальним ансамблем у складі: Дарини Телюх, Альони Лесик, Дарини Семчук, Наталії Скотинянської, Олени Дудар, Анастасії Левчук, Ганни Вітковської (керівник – С. Бородавко). У виконанні ансамблю слухачі мали змогу насолодитися легкою, жартівливою народною піснею в обробці А. Кос-Анатольського «Ти до мене не ходи». Другий твір, який прозвучав у виконанні ансамблю, належить випускнику училища В. Ронжину.   

IMG 7357Дзвінкість юнацьких голосів надалі змінили м’які та водночас потужні звуки роялю. Анстасія Андреєва виконавши етюд-картину «Море», ор.39 №1 c-moll, а надалі – Максим Борінов, у виконанні якого прозвучав «Революційний» етюд dis-moll, ор.8 Ф.Шопена, дивували присутніх блискучо-віртуозною технікою та глибиною розуміння музичного тексту.

Кожен відділ представив на розсуд слухачів виступи найкращих талановитих виконавців. Сольні виконання чергувалися з ансамблевими складами, щоразу справляючи на слухача нові емоційні враження.

М’якість звучання гітари Дмитра Голюка («Пісня для Тома» О.Вінницького), її камерність та вишуканість оповила присутніх легким 

серпанком осінньої ностальгії. Лірично та поетично прозвучав – «Вокаліз» М.Жербіна у виконанні Лисюка Костянтина (концертмейстер Аркадій Герасимюк).

Бадьорістю, життєрадісністю, що підсилювалася високою професійною технікою були насичені виступи: Іллі Шевчука (Концерт Es-dur ІІІ ч., Т. Альбіноні) концертмейстер Аркадій Герасимюк; Віталія Гудзя (Концерт для кларнету ІІІ ч., А. Дімлер) концертмейстер Ірина Соболєва.

IMG 7481Разом з дуетом у складі Евеліни Любонько та Катерини Делик (концертмейстер – Юрій Портний) слухачі змогли поринути в атмосферу опер Чайковського. Злагодженість голосів та відповідність музичних образів тонко поєднувалися із сценічною постановкою. Надалі, Евеліна Любонько, виконавши арію Лінди з опери «Лінда ді Шамуні» Г. Доніцетті, розкрила присутнім прекрасний світ італійського belcanto, в якому була продемонстрована техніка віртуозного співу, плавність переходу від звуку до звуку, легкість звуковедення.

Неординарністю виконання приємно вразила слухачів капела бандуристів (керівник лауреат обласної премії ім. Т. Шевченка – Босенко І.І.) . Твір «Висока верба» в обробці А. Мухи (аранжування Марини Круть) окрім сольно-ансамблевого виконання супроводжувався залученням і інших інструментів, зокрема, скрипки (Артур Рижак) та контрабаса (Антон Пастушок). Таке інструментальне наповнення, посилене мелодизмом української пісні, справило на слухачів глибоке враження.

Справжнім відкриттям концерту став ансамбль ударних інструментів, в якому брало участь 7 музичних інструментів, а учасниками його стали студенти І – IV курсів: Назар Пенкальський, Андрій Присяжнюк, Ірина Маліновська, Юрій Данчук, Ярослав Місюренко, Владислав Гладиш, Артем Мисько (концертмейстер Ірина Соболєва). У виконанні ансамблю прозвучала блискуча лезгінка з балету «Гаяне» А. Хачатуряна.   

IMG 7492Джазовий настрій подарував слухачеві квартет саксофоністів у складі Мудрого Івана, Метеуша Владислава, Абдалова Романа, Долгого Богдана.

Фінальною крапкою концерту став блискучий виступ камерного оркестру училища (керівник – Оксана Цмур). «Листок до альбому» М. Скорика повернув слухача у світ витонченості, філософських роздумів, краси та граційності, а «Танго» І. Альбеніса занурило присутніх в атмосферу свята та радості спілкування із вічним та глибинним мистецтвом Музики! 

Тетяна Круліковська

Ірина Вавренчук