Зустріч з Людмилою Вольською

Ференц Ліст і Україна

25 жовтня 2016 року в залі бібліотеки Хмельницького музичного училища ім. В.І. Заремби відбулась творча зустріч з Л.В. Вольською, присвячена 205 річниці від дня народження відомого угорського композитора, блискучого піаніста, диригента, педагога, просвітника Ференца Ліста.

Людмила Вікторівна – талановита піаністка та музикознавець, голова музично-історичного товариства «Ф.Ліст – Ф.Шопен – Україна», яка сьогодні здійснює велику дослідницьку роботу та завершує написання монографії, присвяченої перебуванню великого угорського композитора на нашій землі.

Протягом останніх 10 років Людмила Вольська займається культурологічними дослідженнями, темою яких є зв’язки Ф. Ліста та Ф. Шопена з Україною. На основі знайдених нею архівних та історичних матеріалів вона розробила тематичний концерт «Ференц Ліст і Україна», який у 2007 році до 160-річчя перебування видатного композитора в Україні пройшов за підтримки посольства Угорщини в Великому залі ім. М. В. Лисенка Національної філармонії України. Надалі цей концерт відбувся у Харкові в рамках фестивалю «Харківські асамблеї – 2008». У 2009 році до 190-річчя від дня народження К. Вітгенштейн за підтримки Польського інституту в Києві в Будинку вчених Національної академії наук України з успіхом пройшов концерт «Кароліна Вітгенштейн – польська муза Ф. Ліста». Тоді ж за мотивами цього концерту був знятий документальний фільм за участю нашої гості.

Перед слухацькою аудиторією музикознавцю вдалося висвітлити докладну хронологію перебування композитора на українських землях. «На превеликий жаль, наукові публікації в українському музикознавстві, присвячені перебуванню композитора в Україні, є надзвичайно малочисельними. Життя і творчість Ф. Ліста музикознавці всього світу вивчили вже дуже глибоко, а ось про український період його життя вони знають лише в загальних рисах», – з докором визнає пані Людмила. 

Інформація, якою Вольська Л.В. охоче поділилась з викладачами та студентами навчального закладу, вразила усіх присутніх своїм глибинним обсягом, широким колом культурологічних та історичних фактів та відображенням духу цілої епохи.

Завдяки цікавій лекції стало зрозуміло, яку велику роль у житті геніального музиканта мало перебування в Україні протягом 1947 року. Саме тут він зустрів своє справжнє кохання – Кароліну Вітгенштейн, якій присвятив усі симфонічні поеми. Саме в Україні, в  Єлисаветграді (сьогодні Кропивницький), після блискучого концертного турне (Київ, Житомир, Бердичів, Вінниця, Немирів, Кам’янець-Подільський, Кременець, Львів, Чернівці, Одеса, Миколаїв) Ф. Ліст завершує багаторічну кар’єру виконавця віртуоза і повністю присвячує себе композиторській творчості.

Окрім того, природа Поділля і народні пісні («Ой, не ходи, Грицю» та «Віють вітри, віють буйні»), почуті тут, надихнули Ф. Ліста на написання фортепіанного циклу «Колоски, зібрані в Воронинцях». До нього увійшли три п’єси: «Українська балада» (Думка), «Польські мелодії» і «Скарга» (Думка).  Тоді ж в Воронинцях Ф. Ліст написав п’єси «Заклик», «Благословення Бога наодинці» і «Гімн любові». Пізніше вони увійшли в цикл «Поетичні та релігійні гармонії», присвячений К. Вітгенштейн.

Двогодинна лекція, яка пройшла у форматі живого спілкування, залишила неповторні враження. Сильна харизма, надзвичайна позитивна енергетика, ентузіазм і безмежний творчий потенціал Л. Вольської викликали захоплення усієї слухацької аудиторії.

Студенти та викладачі відділу «Теорія музики» висловлюють вдячність Людмилі Вікторівні за змістовне спілкування, фанатичну відданість справі і бажають плідних наукових досліджень і відкриттів!

Лачко Т.Ю.,

завідувач відділу «Теорія музики»

IMG 3294 IMG 3304 IMG 3306 IMG 3311 IMG 3327