Ще не вмерла України ні слава, ні воля

На виконання Указу Президента України від 12 січня 2015 року, листа Управління культури, національностей та релігій Хмельницької ОДА проведено виховний захід до 200-річчя від дня народження автора музики Гімну України Михайла Вербицького

6 березня 2003 року слова гімну України, які Павло Чубинський написав більше 150 років тому, були затверджені законом «Про Державний Гімн України». Відтоді перший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла України ні Слава, ні Воля» офіційно стали українським символом поряд із Гербом та Прапором. Ще ніколи раніше національним гімном не пишалися так, як минулого року. Він став уособленням української єдності та головною піснею Революції Гідності. Його переспівували різними мовами, виконували на різних інструментах та по-різному інтерпретували.

18 березня 2015 року за ініціативи викладачів відділу «Теорія музики» Бєляєвої Т.А. та Шнурової Ю.А. у великому залі училища відбувся захід, присвячений 200-річчю від дня народження автора музики гімну - Михайла Вербицького та 150-річчю від першого публічного виконання національного Гімну, слова якого написані поетом Павлом Чубинським.

2015 gimn12015 gimn22015 gimn3Ведучі заходу - студентки ІV курсу відділу «Теорія музики» Людмила Пономар, Оксана Мельничук та Олена Грех. Вони підготували для глядачів цікаву пізнавальну інформацію про історію створення пісні «Ще не вмерла Україна», шлях затвердження її у якості Державного Гімну України. У відеопрезентаціях усі присутні мали змогу ближче познайомитись з постатями Михайла Вербицького та Павла Чубинського.

Окрасою заходу став виступ хору «Молодість». У його виконанні під керівництвом студентки ІV курсу відділу «Хорове диригування» Тетяни Щекланової (концертмейстер - Валентюк Н.П.), прозвучав не менш знаковий та відомий усім музичний твір, який вважається духовним гімном України - «Молитва за Україну» («Боже, великий єдиний, нам Україну храни») на слова О. Кониського, музика М. Лисенка. Особливу цікавість у глядачів викликав перегляд відеоролика, в якому Державний Гімн прозвучав у виконанні представників більш ніж двадцяти національних меншин, які проживають на території України.

Наприкінці концерту за підтримки хору «Молодість» під керівництвом студентки ІV курсу відділу «Хорове диригування» Ольги Процюк усі присутні виконали Державний Гімн України.

Своїм творенням і словами гімн засвідчує соборність українського народу, єдність його східних і західних земель, сподівання на щиру працю і завзяття, на славне утвердження вільної України поміж іншими народами. Юлія Шнурова, куратор академічної групи