хорове диригування

horove1horove2horove4

Відділ “Хорове диригування” існує з дня відкриття музичного училища у 1959 році. Першими викладачами – засновниками хорової справи були Царьов Борис Сергійович, Константинова Людмила Євгеніївна (відмінник освіти України). Клас постави голосу на відділі вела Баранова Галина Василівна.

На запитання: “З чого почалось училище як “Храм Музики?” – буде відповідь: “З хору”, яким керував Царьов Борис Сергійович. Він прийшов у музику досить зрілою людиною і весь свій талант віддав Хмельницькому музичному училищі як диригент-хормейстер, як педагог, як співак, який мав чудовий баритон.

У роботі хору брали участь студенти всіх відділів. Тому за два роки Царьов Б.С., послідовник принципів знаменитої хормейстерської школи Пігрова К.К., створив високопрофесійний академічний хор, рівного якому ще не було в Хмельницькому. За дуже короткий проміжок часу хор училища під керівництвом Царьова Б.С. підготував велику і складну академічну програму, яка складалась із поліфонічних творів В.Шебаліна, декількох номерів з “Реквієму” В.Моцарта, багатьох обробок для хору М.Д.Леонтовича, Я.Степового, К.Стеценка, поеми-кантати “Хустина“ Л.Ревуцького, циклу “Пори року“ Б.Лятошинського та ін.

horove3horove5horove6

Щедро ділячись дарами свого таланту з учнями і друзями, він ставав вимогливим, навіть різким, коли йшлося про досягнення професіоналізму в роботі. Він вимагав від співаків повної самовіддачі, святого ставлення до хору.

Осауленко Іван Андрійович продовжив справу, розпочату Б.Царьовим. “Хор – це святе”, – постійно повторював він. Вимоги були високі: співали з партитурами в руках, щоб краще сприймати цілісність звучання; годинами відпрацьовували чистоту інтонації, вирівнювали стрій, ансамбль, удосконалювали динаміку звучання.

Жоден концерт училища не обходився без участі хору, який виконував досить складні твори композиторів-класиків: Л.Бетховена, В.Моцарта, М.Глінки, Д.Шостаковича. Особливе місце в репертуарі хору займала творчість українських композиторів - М.Лисенка, Б.Лятошинського, М.Леонтовича та ін. Крім обробок українських народних пісень, виконувались усі оригінальні твори М.Леонтовича та уривки з опери “На русалчин Великдень”. Такий діапазон творчих уподобань утверджував популярність хору не лише в області, а й за її межами.

Вагомі сторінки в історію відділу вписали Коробова В.М., Кононенко М.І., Лінник Л.Р., Єлькіна Н.А., Баса М.П., Сов’як Р.П., Грецька І.П.

З 1970 по 1985 рік на відділі працював лауреат обласної премії ім. Т.Г.Шевченка Кульбовський М.М., з 1979 по1985 роки був художнім керівником та диригентом училищного хору. На той час у хорі співали Михайло Дідик, Валентина Степова (Стельмах), Ірина Даць, які згодом стали солістами Київської Національної опери, народними артистами України. На огляді-конкурсі музичних училищ України (1985) хор виконав «Патетичну ораторію» Г. Свірідова та хорову поему «Клен» О. Флярковського. Голова республіканського журі В.Р.Лисенко дав високу оцінку роботі хору.

З 1993 р. на відділі працювала Шадріна О.А., яка до 2001 року керувала хором, збагативши репертуар творами західноукраїнських композиторів.

35 років творчої праці присвятила училищу відмінник освіти України Каморнік А.Р., яка тривалий час обіймала посаду завідувача відділу, викладала цикл фахових та методичних дисциплін.

Сьогодні на відділі працюють талановиті досвідчені педагоги: відмінник освіти України Супрунов В.І., Ярецька В.Е., Ачкасова О.П., Тукало Д.В., Бородавко С.П., Мацюра О.Б., Книш В.В., заслужений діяч мистецтв України Цмур І.І.

Роботу відділу «Хорове диригування» очолює лауреат обласної премії ім. В.І.Заремби Бородавко Наталія Сергіївна. З 2007 року вона є художнім керівником та диригентом хору «Молодість». Під її керівництвом хор став лауреатом міжнародних і всеукраїнських конкурсів та фестивалів, бере активну участь у звітних та урочистих концертах, фестивалях духовної музики. Виконання хору відзначається професіоналізмом, високою культурою, якісним підбором репертуару, який оновився творами сучасних композиторів – А. Шнітке, І. Алексійчук, Л. Дичко, Г. Свірідова, Є. Станковича

Хоровий відділ закінчили понад 400 випускників. Славу відділу складають заслужений артист України В. Газінський, народна артистка України В.Степова, народний артист України М. Дідик, народний артист України О. Пономарьов та багато інших.

Студенти відділу «Хорове диригування» беруть участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Серед переможців - А.Нерестюк, Я. Савлук, А. Здоровик, К.Овчарук, А.Грень, О.Остапчук, К.Самсонюк.

Учасниками П‘ятої Міжнародної Бахівської академії (м. Донецьк, 2013 р.) стали А.Грень, К.Овчарук, С.Ярмощук,О. Остапчук, К.Самсонюк, В.Мординський.

Сьогодні майже у всіх ДМШ області відкриті вокально-хорові відділи, на яких якісно працюють наші випускники.

Їх творчість, як і вся робота відділу "Хорове диригування", є внеском у справу розвитку та відродження української музичної культури, збереження кращих музичних традицій хорового виконавства.