Топ 10 міфів про психологічну допомогу

Топ 10 міфів про психологічну допомогу.

А в чому ж правда?

images

 

Чи помічали ви, що коли комусь викажеш свої тривоги, то одразу й легше стає на душі. Для деяких роль "жилетки”, у яку можна виплакатись, виконують друзі чи батьки. Але ж бувають такі ситуації, що соромно або незручно розповісти мамі, а подруга потрібної поради не дасть, адже сама не має життєвого досвіду. В таких випадках допомагає психолог. Він у жодному разі не має права розголошувати інформацію, яку ви йому розповіли.

Однак, ставлення до психологічної допомогиможе бути дуже дивне. Так, якщо, до прикладу, одногрупник відвідує психолога, то його починають вважати ненормальним, божевільним, дражнити. Така поведінка характерна лише людям, які живуть у сучасному суспільстві, але досих пір мало обізнані у роботі психологів, опираються на упереджені стереотипи щодо їх діяльності. Звідси - і вигадують різноманітні міфи.

Думаю, варто «пролити світло» і розвінчати найрозповсюдженіші міфи про психологічну допомогу.

Міфи 1. Нормальна, здоровалюдина до психолога не піде

Правда: психолог за визначенням має справу зі здоровими людьми, що мають ті чи інші труднощі, проблеми. З психічними відхиленнями має справу лікар, психіатр. Це медична спеціалізація. Психолог же не має медичної освіти і навіть не має права лікувати.

Що стосується поділу психолог і психотерапевт, то він не настільки очевидний. Однак можна сказати, що психотерапевт має справу з більш складними випадками, глибокими психологічними травмами, особистісними проблемами. Психотерапія припускає більш глибоку і тривалу роботу, в ході якої досить суттєво може змінитися внутрішній світ клієнта.

Психолог же консультує, розбирається з приватними випадками, дає рекомендації (наприклад, психолог разом з клієнтом може напрацювати список прийомів, які допомагають розслабитися або, навпаки, зосередитися і т.п.).

Міф 10. До психологів звертаються слабкі люди. Сильна людина сама може подолати свої внутрішні негаразди

Правда: лише сильні та зрілі люди вчасно звертаються по фахову допомогу. Слабкі тягнуть час, не визнають проблему, ховаються від реальності, втікають у шкідливі звички. Ми ж не говоримо про те, що сильна людина має сама собі вирізати апендицит чи полікувати зуб. Так само відбувається і з психологічноюдопомогою професійних спеціалістів. Сила — це вміння вчасно й за допомогою фахівців розв’язувати свої проблеми.

Міф 1. Психолог – людина-маг з «чарівною палочкою».

Правда: Психолог не маг, не чарівник і «чарівної палички» в його арсеналі немає. Людям здається, що на консультуванні, вислухавши проблеми клієнта, психолог за допомогою «чарівної палички» у вигляді поради, розумного слова – одразу ж розвіє всі складнощі, і все стане на свої місця.  

Зрозуміло, що це не так. Психолог – це професіонал, який наділений знаннями та вміннями. Він використовує різні види допомоги. Це може бути підтримка в гострій кризовій ситуації. Або консультування, яке розширює знання з питань вікових норм, криз, взаємостосунків. Або це може бути допомога в пошуках внутрішніх ресурсів людини, варіантів вирішення проблеми, пошуків нового місця в життєвій системі тощо. І допомогти людині психолог може лише за активної участі першої.

Міф 2. Психолог – людина, яка просто слухає, жаліє та заспокоює, своєрідна «подушка для сліз».

Правда: для того щоб зрозуміти, яку допомогу потребує клієнт, психолог має уважно вислухати його. Адже часто саме психологу людина може вголос розповісти те, що не скаже навіть близьким. Тоді психолог тільки відображає, як у дзеркалі, почуття та переживання людини. У такому разі клієнт починає краще розуміти й приймати себе.

Але, як правило, психолог не просто слухає, а й задає ряд питань, які допоможуть багато чого усвідомити. Часто навіть одне питання сприяє вирішенню проблеми.

Міф 3. Психолог – це порадник як вчинити в певній ситуації.

Правда: Психолог-професіонал ніколи не нав'язує порад, адже ніхто не може бути більш компетентним у житті людини, ніж вона сама. А також тому, що відповідальність за власний вибір клієнта не може нести ніхто, окрім самого клієнта.

Психолог допомагає побачити варіанти розв'язання даної проблеми, продумати наслідки й прийняти найефективніше рішення для даної людини. Професійний психолог не стане радити вам навіть за гроші. Вирішувати лише вам, лише ви самі відповідальні за свої дії і свою долю.Психолог лише намагається допомогти людині знайти в собі самому цей вихід (завдяки вмінню формулювати правильні запитання), побачити його й усвідомити.

Міф 4. Психолог може змінити або вмовити того, кого потрібно.

Правда: психолог не може змінити або дитину, або дорослого так, що вони зразу ж стануть «такими як треба».

Батьки шукають можливостей як змінити дитину, щоб вона стала кращою, у розумінні батьків. У такому разі психолог може разом із батьками впливати на ситуацію. Адже часто поведінка дитини є результатом неефективних виховних заходів самих батьків, і тому варто перебудувати стосунки з дитиною, змінити правила в сім'ї. Потрібно батькам розуміти, що те, що формувалось роками, за годину не можливо змінити.

Міф 5. Психолог навчить, як маніпулювати іншими людьми

Правда:Кваліфікований спеціаліст пояснить клієнту, що маніпуляція суперечить етичному кодексу психолога і є найгіршим способом налагодження стосунків.

Проте психолог допоможе позбутись неефективних стратегій та сформувати позитивний стиль поведінки. Або запропонує способи змінити ставлення до ситуації, на яку складно вплинути.

Життя, як відомо, складається з низки проблем. Протистояти проблемам, вирішувати їх – важкий і неприємний процес. Але ми, загалом, успішно розв'язуємо життєві завдання. Правда, інколи з'являється відчуття безсилля, заплутаності, повторення однієї й тієї ж самої ситуації. Саме в ці моменти варто звернутись до психолога.

Міфи 6. Психолог не потрібен, якщо є друзі, яким можна виговоритися

Правда: дійсно, душевна розмова з будь-яким має терапевтичний ефект: проживання почуттів, відчуття безпеки. Все ж, на відміну від психолога, друзі є зацікавленою стороною, можуть давати деструктивні поради, спираючися на власний досвід. Психологи ж зазвичай порад не дають, а лише наштовхують людину на конструктивні рішення. Психологу також не обов’язково знати всі нюанси вашого життя. Чого не скажеш про друзів і навіть родичів — їм цікаві саме «подробиці», і ніщо не заважає їм потім розказати на загал ваші таємниці (іноді мимоволі).

Міф 9 . Психологи «лізуть у душу» та вивідують найпотаємніше

Правда: психологи не примушують до відвертості. Ви розповідаєте спеціалісту лише те, що самі готові озвучити. Для психолога важливішим є не перелік фактів вашого життя, а ваше ставлення до них — оцінки, почуття, відчуття, емоції, думки, загальне налаштування… Психолог може працювати з клієнтом, навіть достеменно не знаючи, які саме події призвели до душевного неспокою.

Міф 8. До психолога достатньо «сходити», і за один раз він допоможе змінити життя

Правда: іноді дійсно один візит до фахівця може допомогти зрозуміти свої помилки, подолати сумніви, обрати розумне рішення… Але зазвичай до реальних змін приводить системна робота над собою під керівництвом спеціаліста. Якщо говорити про мінімальні терміни щодо конкретної проблеми, то потрібна одна зустріч, щоб зрозуміти, що з вами відбувається, а тоді принаймні 4–6, щоб перевести ці знання на рівень поведінки. За наявності застарілих травм, які необхідно системно й глибоко проробляти, може знадобитися більш тривале консультування або звернення до психотерапевта.

index