капела бандуристів

200 років ШевченкаКапела бандуристів Хмельницького музичного коледжу ім. В.І.Заремби (художній керівник і диригентлауреат обласної премії ім. Т.Шевченка Микола Босенко)

Історія колективу починає свй відлік від моменту заснування навчального закладу – з 1959 року. Її роботу очолила С.М.Бут, випускниця Київської консерваторії, одна з перших викладачів училища, удостоєна звання  Заслужений працівник культури України. Прикладаючи чималі зусилля, з великим ентузіазмом викладач самовіддано формувала клас бандури, залучаючи до виконавства на національному інструменті талановиту молодь.  Як керівник та диригент творчо працювала  Бут С.М. з колективом, у який най той час також входили баяни, скрипки, ударні інструменти. Капела бандуристів на той час була добре знана на всіх зібраннях та урочистостях, підкорювала концертні зали та відкриті майданчики міста Хмельницького.

КротенкоЗначний внесок у розвиток колективу здійснила Кротенко В.І. – викладач по класу бандури. Окрім фахових дисциплін, вона викладала диригування у бандуристів та готувала їх до державного іспиту, а також здійснила чималу кількість аранжувань для тріо бандуристів, капели бандуристів та оркестру народних інструментів, які поповнили та збагатили репертуар цих колективів. Капела бандуристів під керуванням Бут С.М. брала участь у складі делегації у звітах Хмельницької області на сцені Палацу «Україна» (м.Київ), а також була запрошена на урочистості з нагоди річниці перпоховання Т.Г.Шевченка у м.Канев та мала виступи біля могили Великого Кобзаря. Випускники Бут С.М. відкривали класи бандури у ДМШ області. В капелі бандуристів  виховано не одне покоління бандуристів, серед найвідоміших випускників старшого покоління  – народний артист України, фундатор та учасник квартету «Явір» В.Дідух, заслужений артист України, бандурист, диригент та композитор В.Войт. З 1979 року роботу капели бандуристів очолює художній керівник та диригент – лауреат обласної премії ім.Т.Г.Шевченка М.І.Босенко, який став продовжувачем кращих традицій колективу, вивів його на новий сучасний рівень виконавства та утвердив міцну базу для розвитку бандурного мистецтва на Поділлі.

Босенко капелаКапела бандуристів брала участь у виконавських конкурсах та має відзнаку Всеукраїнського конкурсу бандурного мистецтва ім. О.Вересая (м. Кременець, 2009 р.), Диплом ІІ ступеню Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Струни вічності» (м. Вінниця, 2010 р.). Сьогодні вихованці капели бандуристів впевнено утверджують себе на ниві сучасного мистецького простору держави, об’єднуючи кращі традиції бандурного виконавства та сучасних виконавських тенденцій. Серед випускників-бандуристів – чимало лауреатів всеукраїнських конкурсів, випускників ВНЗ ІІІ-IVр.а.

Босенко 200 річчя ШевченкаУ репертуарі колективу - зразки музичних творів різних епох і стилів, твори українських авторів, українські народні пісні, що підкреслюють національну специфіку виконавського жанру. Колектив систематично виступає з творчими звітами перед шанувальниками українського народного мистецтва в місті та області. Крім виховання навичок ансамблевого музикування, капела вбачає основну мету своєї концертної діяльності у пропаганді української народної пісні та пісенної творчості українських композиторів.

Капела 2Колектив бере активну участь у здійсненні просвітницької та профорієнтаційної роботи, є незмінним учасником звітних концертів відділу народних інструментів та колективу училища, щорічних мистецьких заходах до дня народження Т.Г.Шевченка в обласних бібліотеках, на відкритих майданчиках міста, біля пам’ятника Кобзарю.