Георгій Володимирович Курков

gv kurkovЗаслужений діяч мистецтв України, диригент, піаніст. Народився в 1954 році. Музичну освіту отримав в Хмельницькому музичному училищі ім. В.І. Заремби (клас викладача С.Л. Аппар) та у Київській консерваторії ім. П.І. Чайковського. Своє професійне вдосконалення музикант продовжує в аспірантурі Ленінградської консерваторії ім. М. Римського-Корсакова по класу фортепіано (проф. Т.П. Кравченко), органу (проф. Н.І. Оксентян) та теорії виконавства (проф. С.М. Хентова). З 1978 року живе і працює у Вінниці.

Багато концертує як піаніст, органіст, соліст та ансамбліст в Україні та за кордоном. Як соліст брав участь у фестивалях „Й.С. Бах” (м. Варшава, Польща, 1989, 1990, 1997 рр.), Лежайськ – 1995, 1997 рр; „Пам'яті С. Ріхтера” (м. Житомир, 2000, 2001, 2002, 2003 рр.) та ін. Є засновником, художнім керівником та диригентом Вінницького камерного оркестру „Арката”, з яким здійснив багато творчих проектів та творчих подорожей. „Арката” – незмінний учасник всіх фестивалів академічної музики, які проходили у Вінниці. Також оркестр здійснив декілька гастрольних подорожей за кордоном.

Концертну практику Г. Курков чудово поєднує з викладацькою діяльністю. Він є доцентом Вінницького педагогічного університету ім. М.Коцюбинського. Серед його студентів – лауреати республіканських та міжнародних конкурсів.

Він є музичним директором міжнародного органного фестивалю „Музика в монастирських мурах”, який щорічно відбувається в історичному центрі Вінниці з 1999 року. 14 років поспіль виконавці з різних країн світу приїздять на міжнародний фестиваль, аби зіграти на головному інструменті свята – місцевому органі.

З ініціативи та за участю Георгія Куркова у Вінниці були проведені фестивалі: „Бах та його епоха” (1995 рік), „Амадеус” (1996 рік), „Арката плюс” (1997 рік), „Шопеніана - вік XX” (1999 рік), „Бетховенські ансамблі” (2000 рік), „П.І. Чайковський та Н.Ф. фон Мекк” (2003 рік).