«ЗАПОРОЖЕЦЬ ЗА ДУНАЄМ» - прем’єра в Хмельницькому

E-6k dURMAo23 серпня 2013 року в Обласному музично – драматичному театрі ім. М.Старицького відбулась прем’єра опери українського композитора  С. Гулака-Артемовського, присвячена 22-ій річниці Незалежності України.

Ця знаменна подія в мистецькому житті обласного центру присвячена двом поважним датам: 200-ій річниці від дня народження творця опери – композитора, автора україномовного лібрето Семена Гулака-Артемовського і 150-ій річниці з дня прем’єри вистави на сцені Маріїнського театру в Петербурзі, де партію Карася виконував сам композитор.

Це – перша в українській професійній музичній культурі цільна за формою і жанрово-стилістичними ознаками лірико-комічна опера. Вона виявляє яскравий національний колорит у музичній мові, пройнята патріотичними мотивами, здоровим народним гумором і світлою лірикою.

gBhXZYJ0MnQНа сьогодні «Запорожець за Дунаєм» залишається однією з найпопулярніших українських опер, що ставиться в оперних театрах України та за кордоном. Тому особливо приємно, що опера побачила сценічне життя у Хмельницькому.

У реалізації цього масштабного проекту були задіяні колективи обласної філармонії, музично-драматичного театру імені М. Старицького, музичного училища, дитячої музичної школи №1.

Постановка опери стала визначною мистецькою подією в житті міста. Найголовнішим є те, що виконавський склад втілив у життя українську класичну оперу за оригінальною авторською партитурою.

В головних ролях: Іван Карась - заслужений артист України Ігор Сторожук; Одарка - заслужена артистка України Фатіма Чергіндзія; Оксана -  солістка обласної філармонії Ольга Абакумова; Андрій - Максим Куценко, соліст Національної капели бандуристів України імені Г. Майбороди.

Для вистави було створено історично достовірні костюми, декорації, які відтворюють картини українського побуту та турецького табору. Поруч із сольними номерами, захоплення викликали масові хорові та танцювальні сцени.

E-6k dURMAoЗ великою силою прозвучала фінальна сцена опери за участю хорів, яка стала найяскравішим виразом високих патріотичних почуттів та викликала сльози на очах у глядачів.

Я впевнена в тому, що перегляд постановки пробудив у глядачів високі патріотичні почуття, любов до рідного – українського, а ще - повагу до організаторів та усіх артистів, хто долучився до втілення цього масштабного мистецького проекту. А це сьогодні так важливо для виховання національної свідомості молодого покоління на високих зразках українського музичного мистецтва.