Віталій Іванович Газінський

vi gazinskiyДиригент, композитор, професор, завідувач кафедри методики музичного виховання, співу та хорового диригування Вінницького державного педагогічного університету імені М. Коцюбинського, заслужений діяч мистецтв Кабардино-Балкарської АРСР, заслужений працівник культури України, народний артист України, почесний громадянин Вінниці.

Народився 3 квітня 1945 в селі Сербинівка Старокостянтинівського району Хмельницької області у багатодітній сім'ї (мав сім братів і

сестру). Батько грав на багатьох струнних інструментах, мати вміла співати.

Після закінчення школи навчався у Хмельницькому музичному училищі, потім – в Одеській консерваторії імені А.В. Нежданової по класу хорового диригування у Дмитра Загрецького. По закінченні консерваторії В. Газінський був призваний до армії. Проходив службу в Ансамблі пісні і танцю Одеського військового округу, де був солістом і диригентом. Після цього деякий час працював хормейстером в Одеському оперному театрі.

У 1971 році Віталій Іванович переїхав до Вінниці, де працював педагогом та керівником хору музичного училища ім. М. Леонтовича, очолював хорову капелу педагогічного інституту, а згодом – Державний ансамбль пісні і танцю „Поділля” обласної філармонії. Висока професійна майстерність цих колективів принесла їх керівникові визнання та нагороди: заслужений діяч мистецтв Кабардино-Балкарії (1979), заслужений працівник культури України (1986), народний артист України (1994).

З 1984 року – засновник та незмінний керівник Вінницького камерного хору – лауреата міжнародних конкурсів, який у 2008 році отримав статус академічного. Саме в цьому колективі розквітнув талант В. Газінського в якості композитора. Окрім великої кількості обробок українських пісень, побачили світ і його авторські пісні „Син і вишня”, „Слава Україні”, „Молитва”, „Запорожці” та інші, які є окрасою репертуару „Поділля” і донині. На честь 50-річчя від дня заснування ансамблю „Поділля” його керівникові В.І. Газінському в 1994 році було присвоєно високе звання народного артиста України. Нині палітра хорового репертуару цього колективу включає в себе більше 200 творів – від доби Відродження до сучасних хорових композицій.

Мистецьку діяльність В. Газінський успішно поєднує з педагогічною, працюючи професором, завідуючим кафедрою Вінницького державного педагогічного університету ім. М. Коцюбинського. Очолювана ним кафедра методики музичного виховання, постановки голосу та диригування відзначається добре поставленою фаховою роботою зі студентами.