ЗУСТРІЧ З ЄВГЕНОМ ГЕПЛЮКОМ

Pecn Utgk.rjv17 грудня 2014 року в приміщенні ХМУ ім. В.І.Заремби відбулась творча зустріч з випускником училища, талановитим піаністом, композитором, лауреатом численних Всеукраїнських та Міжнародних конкурсів Євгеном Геплюком

Як відомо, училище є Almamater для багатьох талановитих музикантів, історія закладу налічує численну кількість талановитих випускників, серед яких і Євген Геплюк. Він Закінчив училище нещодавно, у 2000 році з відзнакою. Навчався на двох відділах «Теорія музики»  (клас викладача Стрельникової І.О.) та «Фортепіано» (клас викладача Колосовської М.В.) і вже тоді заявив про себе як яскравий та талановитий музикант. Продовжив навчання у Національної музичної академії ім. П.І. Чайковського, по спеціальності фортепіано в класі Заслуженого артиста України Кота Ю. М.., а також займався композицією в класі Народного артиста України, професора Колодуба Л. М. В творчому доробку Є. Геплюка фортепіанні, камерні інструментальні та вокальні твори, хори, а також твори для струнного, духового та симфонічного оркестрів.

    Твори  Євгена Геплюка виконувались в концертних залах Кам`янець-Подільського, Хмельницького, Києва, Львова, Одеси. Зокрема, на фестивалях «Музичні прем’єри сезону» (Київ, 2004, 2007р.), «Music Marine Fest» (Одеса, 2007р.), «Київ Музик Фест» (Київ, 2007р.) тощо. Постійно веде концертну діяльність, виступає с сольними програмами в концертних залах м. Києва, Хмельницького, Кам’янець - Подільского. Виступав з Хмельницьким обласним симфонічним оркестром (диригенти: Ернст Вюрдінгер та заслужений діяч мистецтв України Сергій Леонов).

Колективу нашого училища, студентам та випускникам було надзвичайно приємно зустрітись з Євгеном, поспілкуватись з молодим та талановитим музикантом. Організатором зустрічі та ведучою була викладач відділу «Теорія музики»,однокурсниця Євгена, Гошко І.В. Так як Євген є випускником двох відділів нашого училища, «Теорія музики» та «Фортепіано», в залі були присутні викладачі, студенти і випускники фортепіанного і теоретичного відділів училища. Панувала тепла, творча атмосфера. Зустріч проходила у форматі невимушеної бесіди, присутні надавали запитання щодо його концертної діяльності, творчих здобутків, планів на майбутнє. Особливо цікавою та корисною зустріч була для студентів закладу, які цікавились роками навчання Євгена, його успіхами на композиторській та виконавській ниві, теоретики влучно зазначали стильові ознаки творів молодого автора. Євген ділився спогадами про навчання в училищі, про перші спроби у композиції. З особливим теплом та вдячністю молодий композитор згадував своїх вчителів - які були присутні в залі – це Стрельникова І.О., Тарасова Н.П., Колосовська М.В., Хлистун Л.П. та багато інших викладачів, які дали потужний старт ще незрілому на той час, але вже перспективному музиканту.

На зустрічі звучали  власні твори у виконанні автора,  серед яких були «Лаконізми» та «Веснянка» для фортепіано, в запису прозвучав квартет для саксофонів «Ігрище». Авторські пояснення дали змогу поринути у світ творчості Євгена та поспілкуватись на предмет стильових особливостей його мови. До речі, в творчому доробку Євгена є вже достатньо творів не тільки для фортепіано, а й для духових інструментів, зокрема Дві пєси: «Розпач»  і «Веснянка»  для духового оркестру; вищезгаданий квартет саксофонів; «Дует-варіації» для флейти та кларнету тощо. Як зазначає сам автор, його концертмейстерська діяльність на кафедрі духових та ударних інструментів КНМА ім. П.І. Чайковського стала своєрідною творчою лабораторією, де і зароджуються його твори. Перевагу композитор надає творам для фортепіано – це і поліфонічні твори, твори крупної форми, фортепіанні цикли та окремі п`єси. Особливо цікавим є те, що є твори і для оркестрів, зокрема:«Щедрик»для симфонічного оркестру; п’єси для духового оркестру, також і для струнного оркестрів.

твори для хору та для голосу з фортепіано

мова вирізняється самобутністю, своєрідним неповторним стилем

Отже, зустріч була надзвичайно приємною та інформативною, так як Євген з радістю ділився своїми думками та планами на майбутнє.

Сподіваємось на подальші зустрічі музикантом, а Євгену хочеться побажати від колективу подальших творчих звершень та активної виконавської діяльності!

Інеса Гошко, завідувач кабінету музично-теоретичних дисциплін